nagy richard üzente 7 éve

Elfeledett fűszernövény? Á, dehogy! A románok nemzeti levese, a csorba elképzelhetetlen korpacibere és lestyán nélkül. Az erdélyi magyarok is előszeretettel használják. Lestyánnal lehet étolajat, ecetet is ízesíteni, ugyanis a szárított változat nem az igazi. Szokutk eltenni tengeri (jódozatlan) sóban is. A konyhakernek dísze is egyben.

Válasz

simon irma üzente 12 éve

Nagyon tetszik De nem lehetne normalis betukkel irni Nagyon nehez olvasni Koszonom Ha lehet terjenek vissza az eredeti betukhoz!!!

Válasz

Szilágyi Szabolcs üzente 13 éve

A lengyel konyha legkiválóbb ételei elképzelhetetlenek lestyán (lengyelül: lubczyk) nélkül. Nálam a varsói konyha ablakban cserépben zöldel és rendszeresen csippentek a leveleiből sokféle ételbe. Még a magyaros pörköltet is képes új ízzel megörvendeztetni.

Válasz

somogyi zoltánné üzente 13 éve

Nekem is van lestyánom és nagyon szeretem fözelékekben ,levesekbe pörköltbe rakok, finom ízt ad mindenek!!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 14 éve

Sziasztok! Örülök, hogy mások is fontos fűszerként tartják számon. Én gyerekkorom óta ismerem, használlom és szeretem a lestyánt. Természetessen édesanyámnak köszönhetően!!!

Válasz

Szél Sándorné Erzsike üzente 14 éve

Nekem is van egy tő lestyán a kertembe , mivel évelő korán tavasszal már lehet szedni a fiatal friss hajtásokat.Valóban nagyon kell vigyázni, mert sokkal intenzívebb illatú, mint a zeller, kevés kell belőle a levesbe. Júniusba vissza szoktam vágni, és késő őszig van friss levél. Húslevesbe nem, de a többi felsorolt ételekbe és száraz bab levesbe szoktam tenni.Ősszel a levelet megszárítom és összemorzsolva,csavaros üvegbe tárolom.

Válasz

Török Ferencné Éva üzente 14 éve

Van ennek a növénynek igen sok neve, én 30 egynéhány évvel ezelőtt vegetatőként kaptam, aztán teljesen véletlenül - akkor még nem tudtam az igazi nevét - a szomszédoknak annyit mondtam hogy kínai zeller. Ez volt ezek szerint a ráhibázás olyan információra, amiről fogalmam sem volt akkor. Nagyon szeretem. Szoktam készíteni zöld fűszeres zöldség, vagy burgonya levest, amiben szintén egyik fontos alkotóelem a lestyán.

Válasz

Kotsisné László Andrea üzente 14 éve

Én is csatlakozom az előttem szólókhoz. A paradicsomlevest, sőt a paprikás krumplit is elképzelhetetlennek tartom lestyán nélkül. Gyakran teszek a krumpli főzővizébe is, ha pl. régi burgonyából akarok petrezselymes krumplit készíteni.

Válasz

Kiss István üzente 14 éve

Most jutottam hozá tavasszal eddig nem is tudtam róla . Nagyon bejött zödség levéllel vegyesen. Sokmindenbe ajánlott. Zeller pótló.

Válasz

Koczuba Valéria Ilona üzente 15 éve

Nekem is van a kertben.
A legfinomabbak a tavaszi első hajtások.
Az én konyhámban a paradicsom,és krumplileves elmaradhatatlan fűszerszáma,erősíti a sós ízhatást,így elenyésző sót használok.

Válasz

Makkainé Zana Irma üzente 15 éve

Az "is" lemaradt a hsz végéről:)

Válasz

Makkainé Zana Irma üzente 15 éve

Van, most szárítottam:) Nem sok, és ritkán jutok hozzá, de Nagyim kertjében még mindig megtalálható:)
Kínai zeller.. nem véletlen, hisz a levelei hasonlóak a zellernek és a lestyánnak, illatában tér el egymástól a kettő..:) Fönt a blogban az illatát írják hasonlatosnak, mint a zelleré, pedig az illata teljesen más, és nagyon kellemes, az étel pedig egyszerűen csodás lesz illat szempontjából:)

Válasz

Vámos Márta üzente 15 éve

Neked van lestyánod?Anyósómnak van ilyen,de ő azt úgy tudja,hogy kinai zeller.

Válasz