Fűszer: A kapor régi magyaros füszer...

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A kapor (anethum graveolens) régi magyaros fűszer, ám kevesen tudják milyen sokoldalúan felhasználható fűszernövényről van szó.

Eredetileg a Földközi tenger vidékéről származik, ma már egyre több kiskertben találkozunk a kaporral, mint fűszernövénnyel.

A kapor egy finom és szép egynyári fűszernövény, amelynek a levele és a magja is ehető. Már maga a növény is feltűnően szép dísz lesz kertünkben laza osztott leveleivel és aranysárga ernyős virágzatával színfoltot képez kertünkbe. Magassága elérheti akár az 1 métert is így fontos számára növekedési teret biztosítani. A fűszerkertből folyamatosan szedhetjük a növény leveleit, sőt a magját is, amelyek igen nagyok és pikáns ízűek.


Kertünkbe legegyszerűbben magról tudjuk szaporítani, a magokat már április közepén vethetjük állandó helyre a fűszerkertbe. Tő és sortávolság 40-40 cm, hiszen a kifejlett növénynek már igen nagy a térigénye. Kedveli a napos meleg kerteket, de nyáron állandó öntözést kíván, a napfény pedig fontos a növény, számára mert csak így termel elég illóolajat.

A leveleket addig szedjük, amíg még zsengék, lehetőleg virágzás előtt reggel gyűjtsük be őket. A tavaszi megvetéssel elültetett növényekről szinte az ősz végéig folyamatosan szedhetjük a leveleket, majd ősszel gyűjtsük be a magokat így jövőre is lesz kapor a kertünkbe. Kevesen tudják, hogy a kapor, mint bionövény is hatásos, hiszen a kertbe ültetve elűzi a meztelen csigákat.


A kaporról sok embernek a savanyú uborka jut, eszébe pedig fantasztikus tavaszi salátákat lehet kapros mártással készíteni.

De használhatjuk főzelékekbe, és sült húsok mellé is szórhatjuk. Szárítva sokáig eltartható, vagy készíthetünk vele fűszerolajat, fűszerecetet és nem beszélve a sok finom savanyúságról.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

misicskarolyne marika üzente 14 éve

Van egy remek receptem a kaporral és a lestyánnal készülő zöldbab főzelék. Megfőzünk egy fél kg. oldalast pörköltnek ha puha beletesszük a vajbabot egy pár levél lestyánt és puhára főzzük. Ha megpuhult egy pohár tejföllel behabarjuk és egy nagy csokor kaporral meszorjuk.Egyet forr és kész. érdemes kiprobálni nagyon finom.Érdemes a lestyánt csomborral helyettesiteni néha ugy is más izt kapunk. Ugyanigy főzhetünk lucskos káposztát is.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:

Jó szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu