Fűszer: blog

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2970 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 214 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 634 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2970 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 214 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 634 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2970 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 214 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 634 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2970 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 214 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 634 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Régebbi cikkek

Még régebbiek 

FŰSZEREK VARÁZSA cikkei

network.hu

A karácsonyi illatfelhőben kifejezetten fontos szerepük van azoknak a fűszereknek, amelyeket az ünnepi sütemények és ételek elkészítéséhez használunk. De nemcsak az illatuk és az ízük miatt érdemes fogyasztani őket, hanem jótékony hatásaik miatt is. 
  • fahéj

Az egyik legjobb zsírégető fűszerként tartják számon, mert felpezsdíti a szervezetet, serkenti az emésztést, csökkenti a felfúvódás mértékét. Jótékonyan hat a vércukorszint ingadozására, javítja a vérkeringést, ráadásul gyulladásgátló hatása is van.

Tovább 

network.hu

 A fűszerektől a sziesztáig minden kultúrának megvannak a maga módszerei az egészség és a megfelelő testsúly megőrzésére. Az egészséges életmód népszerűsítése jegyében az alábbiakban tíz olyan nemzetközi egészségügyi titkot veszünk sorra, amelyek segítenek fittnek és karcsúnak maradni.

 

Főzzünk friss, minőségi alapanyagokból!

Sokan bűntudatot éreznek azért, hogy az idő rövidsége miatt félkész és feldolgozott ételeket fogyasztanak. Az ilyen élelmiszerek ugyanis tele vannak sóval, cukorral és adalékanyagokkal, amik károsak az egészségünkre.

Tovább 

 

network.hu

A fűszerezés legfőbb célja, hogy kiemelje az ételek ízét, növelje az étel, élelmiszer élvezeti értékét. Az ízesítés mellett a különböző fűszerek tompíthatják a húsok jellegzetes illatát, gyengíthetik az erős ízeket.

Így például a majoránna véres, vagy májas töltelékek elkészítésénél hasznos, mert tompítja a húsok mellékízét (10).

A fűszereknek fontos szerepük van a betegélelmezésben is, többek között a gyomor-bélrendszeri betegségek diétájában, mivel az egyes fűszerek segíthetik az emésztést.

Egy roboráló diétában fontos a beteg étvágyának fokozása, ami a fűszerek étvágygerjesztő hatóanyagainak köszönhetően könnyebben megvalósítható.

Tovább 

network.hu

Az alufóliában sütött élelmiszer alumíniumtartalma jelentősen megnövekedhet a hőmérséklet és a maró fűszerek hatására.
Alumíniummal kisebb mennyiségben nap mint nap találkozik a szervezetünk. Megtalálható a konzerves kukoricában, dezodorunkban és számos kozmetikai cikkben, illetve bizonyos gyógyszerekben - például antidepresszánsokban - is jelen van.
Az alumínium kénsavval alkotott sóját, az alumínium-szulfátot az ivóvíz tisztításának folyamatában is alkalmazzák, így hétköznapi életünk során szinte elkerülhetetlen, hogy a szervezetünkbe jusson.

Tovább 

network.hu

 A világ legdrágább chili­paprikája ugyan nem a legerősebb, de a Peruban őshonos fűszernövény igen kedvelt a chilirajongók és a gourmet séfek körében. A fűszerek világában nem ritka a borsos ár, az igazi, jó minőségű sáfrányt és a vaníliát is jócskán meg kell fizetni, mivel mindkét növény óriási munkaigényű, és meglehetősen ki vannak téve az időjárási anomáliáknak.

 

Aggasztó tüneteket tapasztalt egy, a napokban megrendezett chilievő verseny után egy amerikai férfi, aki a világ legerősebb chilipaprikáját fogyasztotta el.

Tovább 

network.hu

 A babérlevelet elsősorban fűszernövényként ismerjük. Kevesen tudják, hogy milyen hasznos és egészséges növény, amelynek fogyasztása számos módon képes jótékonyan hatni az egész szervezetre.

 

Segíthet, hogy egészséges legyen a vércukorszintünk

A babérlevél, illetve kivonatának napi szintű fogyasztása kutatások szerint segíthet, hogy vércukorszintünk alacsonyabb legyen. A babérlevélben olyan összetevők vannak, amelyek segítenek az inzulin hatékonyabb feldolgozásában, sőt még a koleszterintszintet is csökkenthetik.

Tovább 

network.hu

 Akik nem főzünk rendszeresen, gyakran hosszú hónapokig, sőt akár évekig is őrizhetnek bizonyos fűszereket a konyhájukban. Mikor jár le ezeknek a termékeknek a szavatossága?

 

A gasztronómiában jártasabbak nem ritkán 6-7 féle fűszert is használnak egyetlen fogás elkészítéséhez. Legtöbbjükből viszont egy csipetnyivel használunk csak alkalmanként, így ezek a termékek hónapokat, sőt akár éveket is eltölthetnek a konyhánkban. Bizonyos fűszereket már fél év után érdemes kidobni, míg más fajtáikat négy év múlva is felhasználhatjuk.

Tovább 

network.hu

Persze a pörkölt és a gulyás elképzelhetetlen nélküle. De tudjuk-e, hogy valójában milyen jótékony hatása van a szervezetünkre az egyik leggyakrabban használt nagy tápértékű fűszernövénynek?

A vöröshagyma jó dolog. Ezzel a tételmondattal valószínűleg azok vitatkoznak a legvehemsebben, akik a hagymavágáskor nemcsak a könnyeiket ejtik, hanem akár még bele is szédülnek a hagyma illóolajába. Számtalan praktika létezik, hogy aprításakor elkerüljük a könnyezést, sírást, szipogást, ám az is igaz, hogy akadnak, akik dacára minden védekezésnek röpke fiatalságukat is képesek elsiratni egy jó pörkölt előkészítésekor.

Tovább 

network.hu

 A fűszernövények nemcsak arra jók, hogy ételeink és italaink finomabbak legyenek tőlük, hanem az egészségünk megőrzésében is sokat segíthetnek. Az alábbiakból éppen ezért mindig érdemes tartani otthon egy keveset.

 

Kardamom

Ha valami édesre áhítozunk, akkor érdemes bevetni ezt a fűszert. A kardamom frissen őrölve a legfinomabb, de akkor sincs baj, ha csak por formájában jutunk hozzá. Kávékhoz, turmixokhoz, teákhoz keverve is isteni. Jót tesz az emésztésnek, és segít szabályozni a vérnyomást.

Tovább 

network.hu

 A fokhagyma zöldség, fűszer, gyógyszer és rovarriasztó egyszerre. Hagyományos, ugyanakkor modern. Egyike a legfontosabb fűszernövényeknek, a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítője

 

Nem magyar specialitás azonban, mert az egész világon termelik és fogyasztják – helyenként nagyobb mértékben, mint nálunk. (Dél-Koreában már a repülőtéren is erős fokhagymaszag fogadja az odalátogatót, és szinte minden zárt térben ugyanez a tapasztalat. Hatalmas, ecetben tartósított fokhagymagerezdeket egyszerű rágcsálnivalóként szolgálnak fel az asztalnál.

Tovább 

Régebbi bejegyzések 

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu