Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A szív fűszere Kardamom
Szerves része az indiai, az arab és a skandináv konyhának, de mi még a nevét sem ismerjük. Mi az? A kardamom.
A
kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív
fűszere. A 2-3 méter magas növény Dél-India és Srí Lanka nedves
erdeiben honos. Termesztése bonyolult és időigényes, termését
begyűjteni pedig csak kézzel lehet, mérgeskígyók lakta területen. Nem
csoda, hogy a világ egyik legdrágább fűszereként tartják számon.
Története messzire nyúlik vissza az időben. A babiloni királyok kertjében már Krisztus előtt termesztették, mint a tekintély és gazdagság szimbólumát. Egyiptomban leheletfrissítőként terjedt el, az ókori görögök és rómaiak pedig illatszerként használták. Indiában már a szanszkrit írások is említik mint fűszert és mint orvosságot. A kardamommal fűszerezett étel javítja az általános közérzetet, serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést, és frissíti a szellemet.
Termését még éretlen állapotban szedik le, hogy az apró magok a tokban maradjanak. A termés külső héja nem túl aromás, ám a héjban megbújó magoknak jellegzetes, kellemes kámforillata, és erős, enyhén citromszerű, fűszeres íze van.
A napszítta zöld termés a fehér kardamom. Az „igazi” a zöld kardamom, amit a lágyabb ízű ételekhez használnak, a fekete kardamom pedig intenzív, füstös íze miatt a fűszeres fogásokban kedvelt.
A világ számos kultúrájában megtaláljuk. Skandináviában a fehér kardamom jellemző, ahol általában karácsonyi sütemények, kelt tészták, húsok, és forralt bor ízesítésére használják. Afrikában a fekete kardamomot együtt pörkölik a kávészemekkel, így ízesítve azokat. A világ kardamomfogyasztásának jelentős része az arab világra esik, ahol a szív fűszerével ízesített kávé, a Gahwa a vendégszeretet szimbóluma. Az indiai konyha pedig egyértelműen elképzelhetetlen nélküle, legyen szó akár kormáról, curryről, biryaniról vagy a mindennap fogyasztott chairól, azaz a fűszerekkel felfőzött tejes teáról.
Magyarországon őrölve vagy saját hüvelyében kapható. A különleges fehér és zöld hüvelyek rés nélküliek, ezért a magok ízét és illatát sokáig megőrzik. Ha van otthon jól záródó üvegben tartott kardamom, akkor gyakorlatilag az idők végeztéig felhasználhatjuk. Az első megízlelést követően garantáltan helye lesz a fűszerespolcunkon. Ne féljünk kísérletezni vele.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 3 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!