|
2009-02-18, 09:07 AM
Szerecsendió
A szerecsendió kis termetű, örökzöld, terebélyes
ágrendszerű, 10(-20) m magas, kétlaki fa. Levelei szórt állásúak. A
levéllemez kopasz, ép szélű, elliptikus vagy visszás-tojásdad,
kihegyezett, a válla ék alakú, körülbelül 1,5 cm hosszú nyélbe
keskenyedő; színén sötétzöld és erősen fényes, fonákján fénytelen,
legfeljebb 13 x 6 cm nagyságú. A termős virágok 2-3 tagú levélhónalji
csomókban, a porzósak legfeljebb 20 virágú bugákban fejlődnek. A kis,
harang alakú virágtakaró 3 húsos, krémfehér, ritkán vöröses, legfeljebb 1
cm hosszú lepellevélből áll, melyek a felső negyedükben hátratörtek.
Termése: a szerecsendió termése húsos, 1 magvú,
lapított-körte alakú tüsző (9 cm hosszú és 7 cm széles), melyen feltűnő
hasi varrat látható. Éretten a termés 2 kopáccsal nyílik fel. Sima héja
beérve sárgás- vagy barnászöld. A fehéressárga, mintegy 1,5 cm vastag,
bő levű terméshúsban egyetlen elliptikus mag van, amelyet hálózatosan
széthasadt, vastag hártyaszerű, barna vagy világító vörös magköpeny vesz
körül. a maghéj barna, fás, mintegy 2 mm vastag, és egy barna, kemény
magbelet burkol be, amelynek táplálószövete labirintusszerű struktúrájú.
A magköpeny és a mag erősen aromás.
Felhasználása: az érett termés szerecsendiónak
nevezett magja többnyire héj nélkül kerül forgalomba. Magbele
világszerte az egyik legjelentősebb fűszernek számít, amely egyedülálló
zamatával tűnik ki. Az őrölt szerecsendiót ételek, mártások, sütemények,
édességek és italok fűszerezésére használják. Ugyancsak fűszerként
ismert a magköpeny is, amelyet a köznyelvben szerecsendió-virágnak
neveznek. A szerecsendió-virágot ezenkívül kandírozva édességként
fogyasztják, és zselé előállítására is felhasználják. A magbél és a
magköpeny zsíros és illóolajokban, valamint gyantákban gazdag, amelyek
az élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikai iparban szerepelnek.
Délkelet-Ázsiában a savanyú és összehúzó hatású terméshúst kandírozzák,
eközben sós vízbe helyezik, hogy a cseranyagokat kivonják belőle,
befejezésül cukorral többször felfőzik, és végül megszárítják.
A szerecsendió az emésztést serkentő, de stimuláló
hatású afrodiziákumak is számít, és nagy mennyiségben fogyasztva
mámorító, túladagolva toxikus hatású, és görcsöket okoz.
Elterjedése: a Molukkákon honos; magját arab
kereskedők már a középkorban behozták Európába. A gyarmati időszakban a
termesztés monopóliumát 1753-ig a hollandok birtokolták
Délkelet-Ázsiában, amíg azt a britek meg nem törték. Ekkor terjedt ki
termesztése az egész trópusi Ázsiára, továbbá Afrikába és
Latin-Amerikába. Ma a fő termelők: Indonézia, Malajzia, India és Srí
Lanka.
Termesztése és betakarítása: nedves-forró trópusi
klímát igényel, csak az 500 m alatti vidékeken tenyészik. A jó
növekedéshez évi 2-3000 mm egyenletes eloszlású csapadék és jól
átszellőzött, humuszos talaj szükséges. Többnyire magról, ritkán
vegetatív úton szaporítják, és elsősorban ültetvényeken termesztik; a
betakarított termés legnagyobb része exportra kerül. A szerecsendiófa
egész évben hozhat termést. Érett állapotban, optimálisan felnyílás
után, kézzel szüretelik. Az arillust (szerecsendió-virágot) és a magot
(szerecsendiót) fűszerként való felhasználásra egymástól elkülönítve
szárítják. Károsító rovarok elleni védekezésként a magokat hagyományosan
mésztejbe merítik.
Rokon fajok: a nemzetség egy sor további fajának
terméseit szerecsendió-pótlóként használják, de csekélyebb értékűek.
Példaként a M. malabrica Lam. (India), a M. fatua Houtt. (Molukkák) és a
M. scheffleri Warb. (Borneó) említhető.
 
|
Kommentáld!