Fűszer: Fűszerek könyve Romváry Vilmos 2014.07.12.,

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Babérlevél         Népies neve:  albertlevél, szagos levél, bürbérfa, illatfa
                   Latin neve:   Laurus nobilis L.



A legrégibb ismert és igen elterjedt fűszerek közé tartozik.  Kis-Ázsiában és a Földközi--
tenger vidékén vadon,de főleg kultúrákban előforduló örökzöld cserja vagy fa levele
szolgáltatja ezt az értékes karakterű fűszert  ( Lauri folium ).   Régen a dicsőség,a hírnév
és a győzelem jelképe volt.

A felül fényes,alul matt, bőrszerű lándzsa alakú levelek jellemző fűszeres szagúak és kesernyés
ízüek. Illó olajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaznak.
Ügyeljünk arra,hogy a lehetőleg  jellezetesen aromás,szármentes és zöldes színű leveleket
vásároljunk.

Olasz-,Francia-,és Spanyolországból jut a hazai kereskedelembe.  Nálunk üvegházakban
dísznövényként is látható.
A babérlevelet felhasználhatjuk levesek ( tojás-,burgony-,savanyú-,hal-,paradicsom-,hús-,).
főzelékek (burgonya-,savanyú tojás-).  szószok,pácok, mártások, kolbászáruk, sültek,
aszpikok,kocsonya, készítésnél, valamint téli uborka, zöldparadicsom, tök és káposzta
eltevésénél és halhúsok marinálásánál. Különlegesen aromás ízt kölcsönöz az egybesült sertés-
és marhahúsnak is,ha párolás közben a levébe teszünk egy-egy levélkét.Különösen azoknál az
ételeknél elengedhetetlen,amelyek enyhén savanykás ízűek. (vadas marhafartő,citromos mártás,
nyúl, szarvas, őz stb. ),

Mivel a levelek erősen aromásak,így ügyeljünk a felhasználásnál,,mert kesernyés íze elrontnatja
ételünket vagy eltett savanyúságunkat.
A főtt ételeknél 15--20 percnél tovább ne hagyjuk az ételben,savanyúságokhoz viszont 1--2
levélkénél többet ne tegyünk,mert ez is elég az ízhatáshoz.


Receptek:   Savanyú tojásleves.  Zsirt forrósítunk és kellő mennyiségű liszttel szép piros
rántást készítünk. 1 mokkáskanál pirospaprikát teszünk bele, majd hideg vizzel felengedjük.
Fűszerezzük 1--2  szál babérlevéllel,sóval,pici cukorral,majd lassú tűznél hagyjuk 10--15
percig forrni.,
A tojásokat vigyázva eresztjük bele,hogy lehetőleg ne főjenek teljesen szét.

Az én saját véleményem ezzel a levessel kapcsolatban.  Nagyon-nagyon finom laktató étel.


Hamis vadmártás.  2 szál sárgarépát, 2 szál  petrezselyemgyökeret és 2 fej vöröshagymát
karikára vágunk,leöntjük annyi vizzel,hogy bőven ellepje. Babérlevéllel,sóval, szemes
borssal és ecettel izesítve puhára főzzük. Levétől leszűrjük,de nem öntjük ki,hanem
félretesszük..   A zöldséget 1 evőkanál zsíron 5 dkg cukorral megpirítjuk,meghintjük
2 evőkanál liszttel és a féretett páclével mártássűrűségre engedjük fel. Alaposan átforraljuk
az egészet áttörjük,mustárral és citromlével ízesítjük és tejfellel gazdagítjuk.Makarónival
tálaljuk.


Erdélyi vadashús.    1 kg marhafelsát annyi vizzel tesszük fel főni,hogy ellepje.  Ha forr,a
habját mindig leszedjük.Beledobunk 3--4 fej karikára vágott vöröshagymát,3-3 szál apróra
vágott sárgarépát és petrezselymgyökeret,sót,babérlevelet és 1 kiskanálnyi szemes borsot.

Lefedve lassú tűzön puhára főzzük,majd a tűzről levéve ecettel savanyítjuk. Ebben a páclében
hagyjuk a húst legalább 3 napig.
Fogyasztás előtt felmelegítjük és a húst felszeleteljük.Közben a zöldséget kihalászuk,kevés
cukorral szép barnára megpirítjuk és a páclével felengedve áttörjük. 2 evőkanál zsírból
és 2 evőkanál lisztből barna rántást készítünk,felengedjük a zöldséggel: mustárral,sóval
ízesítjük és a húst visszatéve átforraljuk.  Tálalás előtt tejfelt is adhatunk hozzá....

Saját véleményem!!!   Nálunk az egész család nagyon-nagyon szereti ezt a finom ételt....

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Sályi Tiborné Erzsike üzente 10 éve

Fűszerek könyve Romváry Vilmos 2014.07.24.,



Bors Népies neve: feketebors, piper
Latin neve: Piper nigrum L.



A legismertebb és legáltalánosabban használt fűszer az egész világon. A Szingapúr
és Malabár vidékén honos.
Ázsiában és Amerikában termesztett cserje bogyója szolgáltatja az értékes fűszert.

A feketebors ( Piperis nigri). a növény éretlenül szedett,szárított termése. A fehérbors
(Piper album) ezzel szemben növény érett termése,melyről a külső héját áztatással és
dörzsöléssel eltávolítják és színe így világosbarna.
A feketebors az erősebben csípős ízű,míg a fehérbors a kevésbé csípős ízű és enyhébben
aromás. Mindkettő illó olajat,piperint,pirolint,karicint,zsírolajat,keményítőt,szénhidrátot,
enzimeket,gyantát tartalmaz.
A bors egész és őrölt álapotban kerül forgalomba. Mindkét formában,ízlésnek megfelelően
minden ételhez adható,kivéve az édes ételeket.
Így például levesek, főzelékek,saláták,húsételek,páclevek, halak ízessítésénél egészben
vagy durván őrölve haszáljuk.Nagyon jó alapízt ad például a borsos marhatokánynak,pirított
májnak,tojásos gombapaprikásnak,vagdalt húsféléknek stb. Ételek utánízesítésére borstartóban
vagy ki asztali darálóban helyezik a teríték mellé...

Ennek a fűszernek nemcsak ízesítő,hanem étvágygerjesztő hatása is van. Használatával azonban
ügyelni kell, mivel izgató hatása miatt a májat,epét,vesét, végbelet.stb. megtámadhatja.
( lázsd. Borsikafű ).

A fehérbors a húsiparban a töltelékes áruknál szinte nélkülözhetetlen fűszer,de halmaradékok
készítésénél is használják..

A kelet---indiai Piper longum--offic.szolgáltatja a kevésbé értékes és ritkán használatos
hosszú borsot.



Receptek:

Borsos tokány.60 dkg sovány marhahúst és 5 dkg füstölt szalonnát kisujjnyi vékony szeletekre
vágjuk.A szalonnát kisütjük és leszűrjük a zsírját. Ezt a zsírt hozzátesszük a rendes
zsírhoz és 1 nagyobb fej apróra vágott hagymát megfonnyasztunk benne. Hozzáadjuk a húst
és átsütjük,majd kevés vizzel felengedve megpároljuk.Fűszerezzük paradicsommal,
zöldpaprikával,egy késhegynyi törött borssal Így lefedve puhára pároljuk,majd zsírjára
sütjük és ismét felöntjük pici vízzel,amivel további 10 percig pároljuk.
Aki sűrűbben szereti a levét,a zsírját sütéskor kevés liszttel meghintheti...


Dubarry szelet.

Szép szelet sültnekvaló marhahúst szalonnával megtűzdelünk,bedörzsöljük sóval és borssal,
vajban mindkét oldalát megsütjük.Feleresztjük húslével és lefedve sütőbe puhára sütjük....

Válasz

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:

Érezd magad jól a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu