Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ismerd meg az étolajokat! Melyiket mire használjuk?
Az étolajra sokan csak az ételek elkészítéséhez nélkülözhetetlen alapanyagként gondolnak, holott az egészségmegőrzésben is igen fontos szerepet játszik. Nagy segítségünkre lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásban, betegségek megelőzésében, vagy dietoterápiájában, azonban egyáltalán nem mindegy, melyik fajtáját mire alkalmazzuk.
Míg a finomított étolajokat (napraforgó, repce, kukoricacsíra) jellemzően sütéshez, főzéshez használjuk, addig a hidegen sajtolt fajtákat (szója, olíva, repce, kukoricacsíra) nyers salátákhoz, mártásokhoz, hidegkonyhai készítményekhez ajánljuk. Nem kell azonban merev sémaként értelmezni, hogy egy olajfajtát melyik étellel érdemes párosítani, mert egy recept elkészítése ízlés dolga, és nemcsak rutint, de egyfajta kíváncsiskodó természetet, kísérletező kedvet is igényel.
Az étolajok tehát olyan élelmiszerek, melyeket olajmagvakból vagy más olajtartalmú növényi részekből sajtolással, esetenként finomítással; illetve sajtolással és/vagy oldószeres extrakcióval (kivonással), majd finomítással állítanak elő.
A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint az étolajok a következőképpen csoportosíthatók
Az alapanyagokból az idegen anyagok eltávolítása és bizonyos magvak esetében a héj eltávolítása és aprítás után az olajat
(a) kizárólag mechanikus úton, préseléssel állítják elő:
–
szűz étolajok (hideg- vagy melegsajtolással)
- hidegen sajtolt
étolajok (hidegsajtolással)
(b) sajtolással és/vagy extrahálással majd finomítással
állítják elő:
– finomított étolajok.
Miért érdemes fogyasztani?
Adott növényekből kivont olajok különböző, a növényre jellemző zsírsavösszetétellel rendelkeznek. A zsírsavakat a szénatomok közötti kettős kötések számával is szokták jellemezni, melynek alapján kettős kötést nem tartalmazó telített, egy kettős kötéssel rendelkező egyszeresen telítetlen, vagy több kettős kötést tartalmazó többszörösen telítetlen zsírsavakat lehet megkülönböztetni. Az esszenciális zsírsavak olyan többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani, ezért a szükséges mennyiséghez kizárólag táplálkozással juthatunk hozzá. Ide tartozik a linolsav (omega-6) és az alfa-linolénsav (omega-3).
Az esszenciális – és velük együtt a nem esszenciális – zsírsavaknak számos élettani hatásuk van:
Itt az idő az olajcserére!
Egy-egy bevásárlás
alkalmával elmerengünk a polcok előtt, hogy a széles kínálatból vajon
melyik terméket vigyük haza. Nyert ügyünk van, ha tudjuk mit fogunk
főzni a következő napokban, és tisztában vagyunk egy-egy olajfajta
tulajdonságaival. Minél többféle olajat alkalmazunk, annál biztosabb,
hogy hozzájut a szervezetünk minden számára fontos zsírsavhoz, mert ezek
a különféle olajokban más-más arányban fordulnak elő.
Az olajtudatosság jegyében
Ma már a hazai üzletekben is sokféle étolaj kapható, amelyek
különböző fantázianeveken kerülnek forgalomba.
A sokszínűség
palettájáról leemelünk néhányat:
Az olívaolaj a mediterrán térség hagyományos olaja. Az enyhe ízű olívaolaj kiváló íz-összetevője salátáknak, majonéznek és szószoknak. A markánsabb ízűek jól illenek tésztákhoz, húshoz, halhoz.
A szójaolajat a többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak, (linolsav és alfa-linolénsav) teszik értékessé. Rendkívül gazdag E-vitaminban, és fitoszterinben. Saláták dúsítására, majonéz készítésére és mártásokhoz is jól felhasználható. A fitoszterinek egy összefoglaló szó, a növényi szterineket és sztanolokat jelenti. Leggyakrabban a zöldségekben, gyümölcsökben, növényi olajokban és gabonafélékben fordulnak elő. Jótékony hatásuk abban rejlik, hogy jelenlétük révén kevesebb koleszterin szívódik fel, ezáltal csökkentik a vérben a káros LDL- koleszterin szintjét.
Nyugat-Európa és az Amerikai kontinens egyik kedvelt étolaja a földimogyoró olaj. A zsírsavak közül az olajsav és palmitinsav jellemzi. Jellegzetes íze és illata miatt leginkább salátákhoz alkalmazzuk, jól harmonizál az íze a rukkolával, illetve a nyers spenótlevéllel is.
Ha nem kedveljük a halat, de zsírsavainak jótékony hatására szükségünk van, akkor salátákhoz használjunk lenmagolajat. Zsírsavösszetételét tekintve átlagosan 60% linolénsavat, 17% olajsavat, 14% linolsavat tartalmaz.
A cikk a reklám után folytatódik
Bővebben a repceolajról
A repcemagból kinyert olaj arany- vagy zöldessárga színű. A jelenleg forgalomba hozott repceolajok – a jó minőségű nemesített alapanyagnak és korszerű gyártási technológiáknak köszönhetően – semleges ízűek és illatúak.
Míg régebben a repceolaj magas erukasav tartalmától óvakodtunk, ma már az erukasavban szegény repceolajok szélesítik az olajok kínálatát.
Zsírsavainak átlagosan 56%-a olajsav, 26%-a linolsav (omega-6), 10%-a
linolénsav (omega-3).
A sok egyszeresen telítetlen zsírsav- és
jelentős linolénsav-tartalmának köszönhetően, az olívaolaj hatásaihoz
hasonlóan, az LDL- és összkoleszterinszintet csökkenti, hatására a
trigliceridszint változatlan marad, vagy az is csökken, továbbá a
vércukorprofilt is képes javítani.
Karotintartalom (A-vitamin előanyaga) szempontjából kiemelkedő természetes vitaminforrás, 3,3 mg karotint tartalmaz 100 g-ban. A-vitaminra van szükség a zavartalan növekedéshez, a csontfejlődéshez, továbbá az immunfolyamatokhoz, a látás és a hámszövet épségének a fenntartásához.
Jelentős E-vitamin tartalma javítja az A-vitamin felszívódását,
azáltal hogy védi azt az oxidációs folyamatoktól.
Zöldes-barnás
színét a klorofilloknak vagy klorofill-származékoknak köszönheti.
A finomított repceolaj jól bírja a hőterhelést, így
akár a napraforgóolajat is helyettesítheti a sütésben, párolásban.
Alkalmas húsok, zöldségek, burgonya sütésére.
A szűz vagy a hidegen
sajtolt repceolajat salátakészítéshez, tésztaételek, zöldségek
ízesítésére ajánljuk.
Ha valaki mégsem akar megválni a bevált
napraforgóolaj ízétől, a számos hazai olajkeverék kézenfekvő megoldást
nyújt a mindennapokhoz.
Választhatunk napraforgó-, repce-, kukoricacsíra étolaj keveréket, de létezik már repce-, olíva-, napraforgó-, pórsáfrány olajkeverék is. Hogy melyik olaj mellett döntünk, azt nagymértékben befolyásolja pénztárcánk, és az elkészítendő étel jellege.
A repceolaj az elmúlt években nemcsak konyhában hódít magának egyre nagyobb teret, hanem mindemellett a biodízel üzemanyagok előállításának fő alapanyagává is vált.
Kukoricacsíraolaj
Észak-Amerikában és Európában kedvelt, kukoricacsírából sajtolással
előállított és finomított, sárga színű, semleges ízű olajféleség. A
hidegen sajtolt változata aranysárga színű, íze intenzív.
Energiatartalma
azonos a többi olajjal: 3897 kJ, azaz 928 kcal/100 g.
A kukoricában a csíra a magnak több mint 10%-át teszi ki, olajtartalma 33-36%. Palmitin-, olaj- és linolsavban gazdag. Esszenciális zsírsavtartalmánál (omega-6, illetve némi omega-3) fogva számos kedvező hatása van a szervezetre, mint fentebb említettük. Fitoszterinekből az egyik legtöbbet tartalmazó olajfajta.
E-vitamin (tokoferolok) tartalma jelentős, másfél evőkanál
kukoricacsíraolaj a felnőttek napi szükségletét fedezi.
A
kukoricacsíraolajat használhatjuk főzéshez, sütéshez, pároláshoz,
ugyanakkor salátadresszingek, hidegkonyhai ételek készítéséhez is
kiváló.
Számos olajkeverék, bébiétel, margarin összetevője között szerepel a
kukoricacsíraolaj, ugyanakkor jótékony hatásait a szépségipar is
kihasználja.
A kukoricacsíraolaj étrendkiegészítőként kapszula
formájában is forgalomba került.
A részletesebben bemutatott olajok mellett étkezési célra használható még többek között a búzacsíra-, gyapotmag-, lenmag-, szezám-, mogyoró-, dió-, mandula-, paprika-, tökmag-, dinnyemag- és uborkamagolaj is.
Mindennapi jótanácsok
Hazai olajok szemben az import olajokkal
Magyarországnak minden adottsága megvan az étolajjal történő minőségi önellátáshoz, mégis sokszor kétes eredetű olajat teszünk a kosárba. A gyanús eredetű, hamisított, vagy éppen nagyon olcsó étolajok szennyezettségre, akár ásványolaj- tartalomra utalhatnak, mely azonban étolajban nem kívánatos (még határérték alatt sem).
A Magyar Élelmiszerkönyv előírja, hogy az étolaj esetében az élelmiszercímkén meg kell jelölni, hogy az miből készült és milyen eljárással. Pl.: extra szűz olívaolaj vagy finomított napraforgó étolaj. Kevert olajat viszont "növényi étolaj" címen is lehet forgalmazni, így ha a címke nem tartalmazza az összetételt (mennyiségük csökkenő sorrendjében), a fogyasztó nem tudja, milyen étolajat vásárol.
Előfordul az is, hogy import áruk esetében a magyar címke nem található, vagy hiányos, esetleg a fordítás eltér az eredetitől, amely mind hátráltatja az egészséges táplálkozásra odafigyelő fogyasztót a tájékozódásban.
Mindezek figyelembe vételével járjunk nyitott szemmel a polcok között, és válasszunk olyan olajat, amely nemcsak az egészségünket védi, hanem a családot, vendégeket is elkápráztatja a már megszokott étel új, harmonikus ízével.
Kép: sxc.hu
Felhasznált források:
1. Veresné Bálint Márta:
Növényi zsiradékok, Élelmezés, 24,02,2008.
2. Lelovics Zsuzsanna:
Étolajok minősége, Élelmezés, 10,12,2008.
3. Kovács Ildikó: 10 dolog,
amit az olívaolajról tudni kell, Új Diéta, 2, 29, 2005.
4. Rodler
Imre : Új tápanyagtáblázat, Budapest, Medicina Könyvkiadó Zrt., 2005.
5.
Bíró György: Tápanyag-beviteli referencia-értékek, Medicina Könyvkiadó
Rt., 2004.
6. Fogyasztóvédelem
(2010.06.14.)
7. Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium,
Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály: Magyar Élelmiszerkönyv (Codex
Alimentarius Hungaricus). 2-4211 számú irányelv:
Étolajok. 2. kiadás, 2010.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!