Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A rebarbara
Származása
Az írásos emlékek lehetővé teszik, hogy a rebarbara történetét évezredekre visszamenőleg is nyomon kövessük, bár a növény maga a történelemben csak helyenként bukkan fel. A legelső ilyen feljegyzés az i.e. 2700. évből származik; a kínai Peng-King gyógynövénykönyvben arról tesznek említést, hogy a rebarbara egy nagyon keresett és gyakran használt gyógynövény. Az e téren kutató szakemberek azonban nem tudják pontosan, hogy a rebarbara valóban Kínából származik-e, és hogy, csak mint gyógynövényt használták-e korábban. Az azonban bizonyos, hogy a gyökér 5000 éven keresztül bizonyítottan hatékony gyógyszer volt.
A keserűfűk népes családjába tartozó, a sóskával is rokonságot mutató rebarbara a feltételezések szerint az ázsiai térségből érkezett Európába. Amennyiben a rebarbaráról beszélünk, mindenképpen különbséget kell tenni a gyógyászati célokra felhasznált gyökér és a zöldség (a rebarbararúd) között.
A rebarbara-zöldség nyomában
A rebarbara-zöldséget a középkori krónikákban nem említik, egy 13. századi török, tüskés rebarbara fajta képez csak kivételt, amely azonban nem bír nagy jelentőséggel. John Parkinson, Jakab király udvari patikusa, termesztett ugyan rebarbarát, anélkül azonban, hogy azt a konyhában felhasználták volna.
Csak
a 18. században fedezik fel a rebarbarát, mint élelmiszert, eddigre
viszont a levelek - tehát nem maga a szár - fogyasztása több halálos
áldozatot is követelt. Állítólag a franciák voltak az elsők, akik a
feldarabolt rebarbarát egresszemekkel összefőzték - mindez 1790-ben. A
19. század közepén pedig az angolok már számos sütemény, puding, lekvár
és borrecepttel töltik meg a szakácskönyveket.
Anglia mind a mai napig a vezető
rebarbaratermelő országok közé tartozik.
Fajtái
A szára szerint három fajta rebarbarát különböztetünk meg:
Mint
a rebarbaratermesztés úttörői, természetesen az angolok rendelkeznek a
legtöb fajtával, őket követi Németország, Hollandia és Belgium. Sok
országban dolgoznak fáradhatatlanul még jobb fajtákon - a "Valentina M"
pl. Kanadából származik.
A legismertebbek, legnevesebbek: Timperly
Early, Sutton's Seedless, Frambozenrood, Stockbridge Arrow, Goliath,
Mira, Valentine, Victoria, Mikoot
A benne rejlő anyagok és jelentőségük
A rebarbara vitamintartalmát tekintve az átlagos zöldségek közé sorolható, C vitamin tartalma ellenben említésre méltó. Az ásványi anyagokat illetően a kálium és a kálcium a domináns.
A kalóriaszegény rebarbara a tavaszi diéta ideális alkotóeleme lehet. Enyhén hashajtó hatása is van, kiváló egy természetes lágy vértisztításra is. Étvágygerjesztő és elősegíti az emésztést.
Ne vigyük túlzásba a rebarbara fogyasztását, és ne együk minden nap!
A rebarbara magas oxálsav tartalma miatt a reumában, izületi gyulladásban szenvedők, vesekőre hajlamosak inkább mondjanak le e zöldség fogyasztásról. A rebarbara allergiát is kiválthat.
Íz, aroma és szín
A rebarbara aromájának karakterizálása meglehetősen nehéz. A savak, különösen a zöldhúsú rebarbara esetén olyannyira dominánsak, hogy az ízt, az aromát és az illatot aligha érzékeljük. Valószínűleg ez is az oka, hogy piros színű és húsú fajtákat részesítjük előnybe, mely fokozatosan háttérbe szorítja a zöld szárakat.
A rebarbara különösen nagy "barátságban" van a fahéjjal, szerecsendióval, kardamonnal, curryvel és a gyömbérrel, valamint szívesen alkot párost édes és kevésbé savanyú gyümölcsökkel.
A savanyú sem mindig jelenti ugyanazt. Van olyan rebarbara, melynek a szaftja olyan, mint az ecet, egy másiké pedig, mint egy savanykás bor. A piros színű és húsú zöldség-gyümölcs íze pedig néha málnás-epres ízt csalogat elő ízlelőbimbóinkon, máskor pedig vörösbor és szőlőaromákat vélünk felfedezni.
Konyhai tippek
A
rebarbara szezonja:
Június végén azonban már nem tanácsos rebarbarát
fogyasztani, melynek több oka is van: A szárak már nem igazán
aromatikusak, a gyümölcshús egyre rágósabb, az oxálsavtartalom egyre
inkább megnő.
Az oxálsav
Csaknem minden zöldség- és táplálkozási szakkönyvben olvashatunk a rebarbara oxálsavtartalmának egészségre kifejtett káros hatásairól. Miközben az egyikben teljesen megpróbálnak lebeszélni a fogyasztásáról, a másikban csak a terhesség és szoptatás idejére ajánlják a mellőzését.
A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a rebarbara fogyasztásával kapocsolatosan fellépő egészségügyi panaszok nem csak kizárólag a benne levő magas oxálsavtartalomnak tudhatók be. Tény, hogy az oxálsavak mind nyersen, mind pedig a főzött élelmiszerekben kalciumrombolók.
100 g rebarbara 500 mg oxálsavat tartalmaz - ez a mennyiség valóban veszélyes lehet. Azonban ki fogyaszt ilyen nagy mennyiséget egyszerre, és pláne nyersen? A spenót, a sóska és a mangold is több oxálsavat tartalmaz, mint a rebarbara.
Hogyan csökkenthetjük az oxálsavtartalmat?
Lehetőség szerint a rebarbarát fogyasszuk kálciumban gazdag élelmiszerekkel együtt. Szerencsés módon számos ilyen gyümölcs van, mely a rebarbarához nagyon jól illik: eper, narancs, tej, joghurt, túró, teljes kiőrlésű kenyér.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!