Fűszer: Ízesíts felsőfokon – így készíts fűszerolajat

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Az üzletek polcain sorakozó kínálatnak nehéz ellenállni: szépséges üvegekbe töltött olaj mutatós fűszerekkel, amit persze meglehetősen borsos áron kínálnak. Amennyiben tetszik a koncepció, ám nem vagyunk biztosak abban, hogy a bazsalikomos, a rozmaringos, a fokhagymás vagy éppen a csilis olaj ízlene leginkább, kísérletezzünk otthon, kisebb mennyiségekkel! Ha belejöttünk, egyedi gasztroajándékokat is készíthetünk, a kézműves projekthez az üvegeket hobby boltokban szerezhetjük be. 

 

Mindössze tetszés szerinti friss vagy szárított fűszerre és valamilyen könnyű, főzésre alkalmas olajra lesz szükségünk. A felhasználható fűszereknek és olajoknak rengeteg variációja létezik. Minél semlegesebb az olaj íze, annál erősebben lesz kivehető a fűszeré. Ezért nem igazán jó erre a célra az extra szűz olívaolaj, mert önmagában is markáns, jól felismerhető íze van. Persze ha ragaszkodunk hozzá, választhatunk ilyen fajtát is, viszont társítsuk intenzív aromájú fűszerekkel! 

Fűszernek szuper választás lehet a bazsalikom, a babér, a metélőhagyma, a koriander, a kapor, a menta, a majoránna, az oregánó, a rozmaring, a kakukkfű és a tárkony is. Ha friss zöldfűszereket választunk, mossuk meg felhasználás előtt, ám ügyeljünk arra, hogy a levelek teljesen megszáradjanak, ugyanis a nedvesség és az olaj nincsenek jóban egymással.

Az olajnak szánt palackot vagy befőttes üveget használat előtt főzzük ki, hogy steril és tiszta legyen. A fűszernövényeinket törjük össze kissé fa sodrófával, hogy jobban kiengedjék a leveiket, ezután mehetnek is az üvegbe. Nem lesz szükségünk túl sokra, 1-2 ág vagy levél bőven elegendő egy kisebb üvegbe.

Serpenyőben, alacsony lángon melegítsük fel (a hőkezelhető) olajat, legyen meleg, de ne forró. Közben az üvegbe tegyük bele a kiválasztott fűszereket, majd óvatosan töltsük fel az olajjal. Ezután hagyjuk kihűlni. Ha friss zöldfűszerekkel dolgoztunk, a jobb eltarthatóság érdekében érdemes átszűrni a kihűlt olajat. Szárított fűszereknél maga a fűszer is benne maradhat az olajban, tehát ha fontos a dekoratív megjelenés, mindenképpen ilyen növénykéket válasszunk a célra. Az is megoldás, ha friss fűszerrel készül az olaj, dísznek viszont a szárított verzió kerül a palackba. 

Végül az üveget zárjuk le, majd tegyük hűvös, napfénytől védett helyre. 

Forrás:https://izeselet.hu/

Címkék: fűszer ízesítés

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:

Jó Szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu