Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
9 éve | Keczánné Macskó Piroska | 0 hozzászólás
Miért csíp a csípős paprika? Hogyan osztályozzák csípősségük szerint a fűszereket? Miért jelent örömöt sokaknak az erős ételek fogyasztása? Megannyi kérdés, amelyeket már biztos Te is feltetted magadnak. A NetPincér most utána járt a dolognak és megosztja Veled a válaszokat.
Amikor csípős paprikát eszünk, úgy érezzük, mintha lángra kapna a szánk. Köztudottan ennek biokémiai háttere van. Azt már talán kevesebben tudják, hogy ilyenkor a csípős ételek vegyületei működésbe hozzák az idegsejtek receptorait, az úgynevezett polimodális nociceptorokat. A fájdalomérzékelésben résztvevő receptorok testünk egészében megtalálhatóak, beleértve a szánkat és az orrunkat is, melyben a polimodális nociceptorok azok, amelyek magas hőmérséklet esetén lépnek működésbe. Ezért történik, hogy csípős paprika fogyasztása esetén az agyunk úgy érzékeli, mintha szó szerint égne a szánk. De az erősen fűszeres ételek nem mindig ugyanúgy „égetik” a szánkat vagy éppen az orrunkat.
Egy étel csípősségét a Scoville skálával tudjuk behatárolni, amely a paprikafélék csípősségét okozó kapszaicin nevű anyag relatív mennyiségét jelzi. A Scoville teszt során a vizsgált paprikából cukros vizes oldatot készítenek, és addig hígítják, amíg a csípős ízt már nem lehet érezni. A csípőséget tehát a hígítás mértéke határozza meg. Ennek alapján a kapszaicint egyáltalán nem tartalmazó édes paprikák Scoville-értéke nulla, mivel oldatuk hígítatlanul is semleges ízű marad. A Tabasco paprika Scoville értéke 30 és 50000 között található, míg a Carolina Reaper nevű chillié 1.600.000-2.200.000 egységnyi. A világ legtüzesebb paprikája nem ehető formában található meg, hanem a paprika spray-ben, melynek Scoville értéke elérheti az 5 milliót.
Egyes emberek számára a tüzes ízek fogyasztása olyan mintha hullámvasúton ülnének, először kellemetlen érzés, aztán egyfajta eufórikus állapotot vált ki – ilyenkor a fájdalomérzet ellensúlyozására az agyunk „boldogság hormont”, endorfint termel. Néhány felmérés kimutatta, hogy azok, akik szívesen fogyasztanak csípős ételeket gyakrabban választanak adrenalinban gazdag sportokat, jobban élvezik a nagyobb kockázatvállalást. Vonzódásunk a csípős ízekhez genetikai eredetű is lehet.
Továbbá ha egy kicsit a testedzésre gondolunk és a csípős ízek iránti toleranciánkra, akkor talán párhuzamot is tudunk vonni, hiszen ahogy a mondás is tartja „ami nem öl meg az megerősít”. A kutatások azt is kimutatták, hogy ezek az ízek azok számára se kevésbé erőteljesek, akik szeretik a csípős ételeket, csak úgy tűnik, hogy ők jobban kedvelik a fájdalom érzését. Számukra a hő receptorok kínzása, egyfajta élvezetet nyújt, de nekik sem szabad elfelejteni, hogy amikor csípős ételt fogyasztanak az bizony égetni fog.
Kétségtelenül, mi magyarok is nagyon szeretjük a pikáns, csípős ízeket, mely sok tradicionális ételünket is jellemez. Ennek köszönhetően népszerűek lettek a tüzes ázsiai és egyéb „egzotikus” országokból származó fogásokat kínáló éttermek hazánkban. Azonban még sokszor nem tudjuk ezek az ételek pontosan mit is takarnak vagy éppen hol kaphatóak meg. A NetPincér segítségével akár már a mobillal is könnyedén tanulmányozhatjuk a hazai kínálatot és megtudhatjuk, honnan érdemes rendelni, ha pikáns élményekre vágyunk. Sőt néhány klikkelés után már indulhat is a futár ételeinkkel.
Forrás:http://mosaiconline.hu
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Ezért tilos alufóliába csomagolni az ételt
Falatozz.hu házhosszállítás országszerte
Egészségesebb lesz a zsíros étel, ha jól megfűszerezzük
Tepsis borda csípős paprikás sajttal