Fűszer: Megvan a válasz, hogy melyik ország ételei a legcsípősebbek

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

A csípősség tudománya. Tudtad-e?

Miért csíp a csípős paprika? Hogyan osztályozzák csípősségük szerint a fűszereket? Miért jelent örömöt sokaknak az erős ételek fogyasztása? Megannyi kérdés, amelyeket már biztos Te is feltetted magadnak. A NetPincér most utána járt a dolognak és megosztja Veled a válaszokat.

Amikor csípős paprikát eszünk, úgy érezzük, mintha lángra kapna a szánk. Köztudottan ennek biokémiai háttere van. Azt már talán kevesebben tudják, hogy ilyenkor a csípős ételek vegyületei működésbe hozzák az idegsejtek receptorait, az úgynevezett polimodális nociceptorokat. A fájdalomérzékelésben résztvevő receptorok testünk egészében megtalálhatóak, beleértve a szánkat és az orrunkat is, melyben a polimodális nociceptorok azok, amelyek magas hőmérséklet esetén lépnek működésbe. Ezért történik, hogy csípős paprika fogyasztása esetén az agyunk úgy érzékeli, mintha szó szerint égne a szánk. De az erősen fűszeres ételek nem mindig ugyanúgy „égetik” a szánkat vagy éppen az orrunkat.

 

Egy étel csípősségét a Scoville skálával tudjuk behatárolni, amely a paprikafélék csípősségét okozó kapszaicin nevű anyag relatív mennyiségét jelzi. A Scoville teszt során a vizsgált paprikából cukros vizes oldatot készítenek, és addig hígítják, amíg a csípős ízt már nem lehet érezni. A csípőséget tehát a hígítás mértéke határozza meg. Ennek alapján a kapszaicint egyáltalán nem tartalmazó édes paprikák Scoville-értéke nulla, mivel oldatuk hígítatlanul is semleges ízű marad. A Tabasco paprika Scoville értéke 30 és 50000 között található, míg a Carolina Reaper nevű chillié 1.600.000-2.200.000 egységnyi. A világ legtüzesebb paprikája nem ehető formában található meg, hanem a paprika spray-ben, melynek Scoville értéke elérheti az 5 milliót.

Egyes emberek számára a tüzes ízek fogyasztása olyan mintha hullámvasúton ülnének, először kellemetlen érzés, aztán egyfajta eufórikus állapotot vált ki – ilyenkor a fájdalomérzet ellensúlyozására az agyunk „boldogság hormont”, endorfint termel. Néhány felmérés kimutatta, hogy azok, akik szívesen fogyasztanak csípős ételeket gyakrabban választanak adrenalinban gazdag sportokat, jobban élvezik a nagyobb kockázatvállalást. Vonzódásunk a csípős ízekhez genetikai eredetű is lehet.

Továbbá ha egy kicsit a testedzésre gondolunk és a csípős ízek iránti toleranciánkra, akkor talán párhuzamot is tudunk vonni, hiszen ahogy a mondás is tartja „ami nem öl meg az megerősít”. A kutatások azt is kimutatták, hogy ezek az ízek azok számára se kevésbé erőteljesek, akik szeretik a csípős ételeket, csak úgy tűnik, hogy ők jobban kedvelik a fájdalom érzését. Számukra a hő receptorok kínzása, egyfajta élvezetet nyújt, de nekik sem szabad elfelejteni, hogy amikor csípős ételt fogyasztanak az bizony égetni fog.

Kétségtelenül, mi magyarok is nagyon szeretjük a pikáns, csípős ízeket, mely sok tradicionális ételünket is jellemez. Ennek köszönhetően népszerűek lettek a tüzes ázsiai és egyéb „egzotikus” országokból származó fogásokat kínáló éttermek hazánkban. Azonban még sokszor nem tudjuk ezek az ételek pontosan mit is takarnak vagy éppen hol kaphatóak meg. A NetPincér segítségével akár már a mobillal is könnyedén tanulmányozhatjuk a hazai kínálatot és megtudhatjuk, honnan érdemes rendelni, ha pikáns élményekre vágyunk. Sőt néhány klikkelés után már indulhat is a futár ételeinkkel.

 

Forrás:http://mosaiconline.hu

Címkék: csípős étel

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 1 napja itt:

Érezd magad jól a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu