Fűszer: Az élet sava-borsa -Fûszeres praktikák a mindennapokra

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Használjuk a fűszereket, hiszen nélkülük íztelen az élet, de azt kevesen tudjuk, hogy a helyesen megválasztott fűszer segíthet legyőzni a mindennapos stresszt, vagy akár szexuális vágyainkat is befolyásolhatja.

Ugye, veled is meg történik, hogy a szigorú fogadkozások ellenére időnként elcsábulsz egy- egy finoman illatozó falatra? Ne aggódj, a hiba nem benned van. Az évezredes fűszerhasználat miatt mindannyiunkban kialakult a „pavlovi reflex". Összefut a nyál a számban! Táplálkozásunkban nagy szükség van a fűszerekre, mivel ízükkel, illatukkal és színeikkel megbolondítják még a legegyszerűbb ételeket is, ezenkívül elősegítik azt, hogy a szervezet a tápanyagokat megfelelően hasznosítsa. Ízük és illatuk hatására megindul a nyálképződés, megjön az étvágy. A fűszerek az emésztőrendszer nyálkahártyáján kisebb-nagyobb mértékű vérbőséget okoznak, fokozott emésztőnedv-elválasztásra serkentve azt. A megfelelően fűszerezett ételt szervezetünk könnyebben emészti, és jobban hasznosítja , mint az ugyanolyan, de fűszer nélkül készültet. Az ilyen ételek egyhangúak, jellegtelenek, hamar rájuk is ununk. Épp ezért még a beteg ember étkezése se legyen íztelen , fűszermentes, hiszen az ilyen étel nemcsak hogy nem kelt étvágyat, de nem is hasznosul megfelelően. A fűszerek funkciója tehát sokkal több, mint puszta ízesítés. A kis zöldfélék tápértéke ugyan nem túlságosan nagy, szerepük az étkezésben mégis jelentős lehet speciális anyagaik, vitaminjaik, ásványi elemeik révén.


Sárkány ellen sárkányfű

A legtöbb fűszer egyúttal gyógynövény is. A zöld fűszerekkel vitaminokhoz juttatjuk a szervezetünket, mások pedig kedvezően befolyásolják emésztésünket, légzésünket, szívműködésünket, s ezáltal csökkentik a mindennapos stresszt. A fodormenta például kiválóan oldja az idegesség okozta görcsöket, hűsítő italba téve nemcsak finom, de nyugtat is (viva mojito!) . A gyomor rendetlenkedését pedig hatékonyan enyhítheted kaporral szószként, vagy főzelékbe szórva. A sáfrányt régen kifejezetten nyugtatásra használták, ma már leginkább a rizses ételekhez ajánlják. Ám bánj vele óvatosan, mert nagy adagban mérgező!

Előétel és előjáték

A sáfránnyal ellentétes hatású a rozmaring, ami a ginszeng mellett az egyik legjobb érzékstimuláló. Vágyfokozó fűszerként tartják még nyilván a fahéjat , a kakaót, a citromfüvet, a vasfüvet, az oregánót és a koriander t. Ha párodat egy fárasztó nap után még az ágyban is szeretnéd megtornáztatni, várd olyan ételekkel, amelyekbe efféle vágy fokozó fűszereket csempésztél. Csak vigyázz, a túlzottan telepakolt has megnehezítheti a lepedőakrobatikát!


Rámenős menü vágyfokozó zöldekkel

• Már reggelinél gondolj az estére, kínáld meg kedvesedet egy jó mézes ginszengteával. A ginszeng hatására párod vitalitása egész nap irigylésre méltó lesz, sőt, estére libidója is felélénkül.
• A vacsorát kezdjétek egy tányér zellerkrémlevessel. A zeller remek zöldség, hatékonyan felerősíti a nemi ingereket (a nőét is).
• Második fogásnak tengeri halból vagy tenger gyümölcseiből készült sültet érdemes az asztalra tenni, ajánljuk hozzá a mustáros szószt. Utóbbi már a római időkben ismert afrodiziákum volt, különleges ízalkotóinak köszönhetően felgyorsítja az emésztési folyamatokat, így az addig elfogyasztottak hatásait is erősíti.
• Desszertnek – ha még egyáltalán az asztalnál vagytok – fogyasszatok madártejet. A benne lévő tojásnak köszönhetően kiváló fehérjeutánpótlás. Egy fontos dologra azonban mindig figyelj oda: a megfelelően fűszerezett ételek jók és kívánatosak, de ennyi készülődés után ne hagyd, hogy a párod csak a vacsorával teljen be!


Mire jók kedvenc ételízesítőink?

A fűszer és felhasznált része

Ánizs – termés

Gyógyhatás:
Köptető, enyhe görcsoldó, fertőtlenítő

Milyen ételekhez illik?
Káposzta-, sárgarépafőzelék, vadas ételek, kompótok, pudingok, teasütemények

A fűszer és felhasznált része
Bazsalikom - virágzó hajtás

Gyógyhatás:
Étvágyjavító, emésztést elősegítő, szélhajtó. Teája a torokgyulladás kezelésére alkalmas

Milyen ételekhez illik?
Mártások, főzelékek (fehérbab), olaszos szószok, pástétomok, baromfihúsok

A fűszer és felhasznált része
Bors – termés

 

Gyógyhatás:
Fokozza az anyagcserét, serkenti a pajzsmirigy működését. Diétánál nem ajánlott!

Milyen ételekhez illik?
Levesek, főzelékek, hús- és halételek, páclevek, salátaöntetek

A fűszer és felhasznált része
Citromfű – levél

Gyógyhatás:
Nyugtató, vírusölő, étvágy- és ízjavító, gyomor-, bél- és szívfájdalmakra jó

Milyen ételekhez illik?
Gyümölcsös ételek, szárnyasok, vadak, fagylaltok, koktélok

A fűszer és felhasznált része
Édeskömény – termés

Gyógyhatás:
Szélhajtó, epekiválasztást serkentő, antibakteriális hatású

Milyen ételekhez illik?
Levesek, főzelékek, szószok, kenyerek, teasütemények

A fűszer és felhasznált része
Fahéj – kéreg

Gyógyhatás:
Fokozza a gyomorsavtermelést, csillapítja a rovarcsípés okozta viszketést

 

Milyen ételekhez illik?
Tojás- és gyümölcsös ételek, édességek

A fűszer és felhasznált része
Fokhagyma – hagyma

Gyógyhatás
Gátolja a vérrögképződést, koleszterincsökkentő, érelmeszesedés, magas vérnyomás megelőzésére alkalmazható

Milyen ételekhez illik?
Levesek, főzelékek, szószok, sültek, szalámik, saláták

A fűszer és felhasznált része
Kakukkfű – hajtás

 

Gyógyhatás
Köhögéscsillapító, köptető, légúti fertőtlenítő, görcsoldó, köhögés elleni gyógyszerek alapanyaga

Milyen ételekhez illik?
Levesek (bab, borsó, burgonya) vadételek, savanyúságok

A fűszer és felhasznált része
Koriander – termés

Gyógyhatás
Görcsoldó, szélhajtó, emésztésjavító, illóolajként is használható

Milyen ételekhez illik?
Levesek, mártások, sültek, pástétomok, kenyerek, currys ételek

A fűszer és felhasznált része
Lestyán - gyökér, hajtás, levél

Gyógyhatás
Vizelet- és szélhajtó, nikotin és alkoholbántalmak esetén jó háziszer

Milyen ételekhez illik?
Levesek, főzelékek, saláták

 

Hogyan tartósíthatjuk?

Szárításhoz kis csokrokban, árnyékos helyen terítsd szét a növényt, majd a szárról ledörzsölve tedd jól záródó edénybe. Fagyasztásnál egyszerűen vágd apróra a levélkéket, tedd jégkockatartóba, önts rá vizet. és rakd a mélyhűtőbe. Fontos, hogy a szárított fűszernövények ízesítő hatása nagyobb, mint a friss növényeké, mert koncentráltabban tartalmazzák a hatóanyagokat, ezért a szárított fűszerekből mindig csak feleannyit számolj, mint a frissből!


További információk:
Morris-Mackl: Fűszer enciklopédia, Glória kiadó
www.harmonet.hu

Seregi Éva
MAXIMA

Címkék: fűszer konyha ételek

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:

Jó Szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu