Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A fűszereket minden nap használjuk, legtöbbször rutinból szórjuk az ételbe. Bemutatunk néhány ügyes trükköt, amivel az ételek még finomabbak és zamatosabbak lesznek.
A friss fűszernövényt mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsuk vagy vágjuk az ételbe, mert így megőrzik táp és vitamintartalmukat. A fűszernövényeket soha ne vágjuk túl apróra. A metélőhagymát egy irányba vágjuk, a petrezselymet pedig akár ollóval is vághatjuk, de ne túl apróra, mert elveszti jellegzetes ízét.
A meghámozott vöröshagymát felhasználás előtt öblítsük le, mert így kevésbé csípi majd a szemünket. A foghagymát mindig csak a kihűlt rántásba tegyük, mert a forró zsiradékban az illóolaj tartalmát elveszti, és íztelenné válik.
A friss petrezselyem enyhíti a foghagyma erős szagát. A pirospaprika a hevítés hatására keserűvé válik, és elveszti szép piros színét is, ezért csak a sütés vagy a főzés végén tegyük bele az ételbe. A paprika csak zsírban oldódik, vízben elkeverve szemcsés marad.
Amikor újhagymát veszünk, nézzük, meg hogy a végén ne legyen vastag gyökérzet, mert akkor az már egy öreg hagyma. A főtt vagy sült húsoknál a metélőhagymát csak a főzés vagy sütés végén adjuk az ételhez, mert csak így adja ki zsenge és finom aromáját.
A babér nem csak finom ízt ad az ételnek, hanem segít az emésztésben is, de csak 15 percig hagyjuk az ételbe, mert különben kesernyésé válik az íze. A zellert a főzés végén dobjuk ki az ételből, mert elronthatja az étel ízét.
A reszelt torma csípőségét csökkenthetjük, ha szárazon egy lábosban kicsit átmelegítjük, de vizet ne adjunk hozzá. A tormát reszelés után azonnal használjuk fel, mert a levegőn bebarnul.
A gombákat sokféleképp felhasználhatjuk pl.: szárítva, savanyítva, vagy porrá őrölve, akár sűrítménynek, akár fűszernek. A gombát mindig folyóvízben mossuk meg soha ne álló vízben áztassuk.
A szárított fűszereket mindig légmentes lezárt üvegben tároljuk, különben elveszti aromáját. A tárolási idő maximum: 6-8 hónap, utána már ne használjuk fel. A fűszereket külön-külön dobozban tároljuk, kivéve a fűszerkeverékeket. A fűszertartókat soha ne tároljuk a gáztűzhely felett, mert a hő és a meleg miatt romlik a minőségük.
A fűszereket akár jégkocka tartóban is tárolhatjuk, szórjuk bele a friss felaprított fűszert a jégkockatartó rekeszébe, engedjük fel vízzel, és fagyasszuk le. A kakukkfű segít az emésztésben, és gyomorerősítő hatása is van, de legyünk mértékletesek a használatánál, mert az íze könnyen elviheti az étel eredeti jellegét.
Ha a rántásba köménymagot teszünk, hagyjuk addig sülni, amíg pattogni nem kezd, mert csak így érvényesül az aromája. Fanyar érdekes íze miatt nem érdemes más fűszerekkel együtt használni. A szerecsendióból mindig csak a szükséges mennyiséget reszeljük bele az ételbe, de csak a főzés vagy a sütés legvégén.
Forrás:http://napidoktor.hu
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
A fűszer, amit aranyárban mérnek
Neveljünk metélőhagymát a konyhában!
Az élet sava-borsa -Fûszeres praktikák a mindennapokra
Melyek a leghatásosabb fűszerek nátha ellen?