Fűszer: Az indiai konyha alapjai

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Az indiai konyha alapjai

16 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

lIndia nagy ország. Területének különböző részein más és más hagyományai vannak az ételkészítésnek, és nagy eltérések vannak a különböző társadalmi csoportok étkezési szokásai között is. A szigorú vegetarianizmustól, a főként tengeri herkentyűket és halakat fogyasztókon keresztül, a marhán kívül mindenféle húst szívesen evőkig - mindent megtalálhatunk ott. Tehát az indiai konyha nagyon sokrétű és változatos, lelkét a fűszerezés adja. Számos étel elkészítéséhez több, mint 10 féle fűszert használnak, ez nem számít különlegesnek. A fűszereket különféle módon használják: egészben vagy őrölve, pirítva, sütve, szárazon, vagy pasztaként, egyedül, vagy kombinálva, a főzés közben éppúgy, mint a végén. A legáltalánosabb fűszerek a következők: kurkuma, római kömény, fekete bors, mustármag, kardamom, szegfűbors, édesköménymag, gyömbér, fokhagyma és chilipaprika. Fűszerkeverékeket is készítenek, amik meghatározott arányban tartalmazzák a fűszereket. Ilyen híres fűszerkeverék például a Chat Masala, vagy a Garam Masala.

oSzóljunk pár szót a curry-ről is, ami az indiai konyha a szinonímája a nyugati világ szemében. A szót magát a dél-indiai Kamil Karhi szóból eredeztetik. A brit uralom idején azonosult a kifejezés az olyan ételekkel, amiket fűszeres sűrű szószban főznek. A britek közbenjárásával aztán az egész világ megismerte a curryt, ami mi is valójában? Szintén egy fűszerkeverék, ami nem egyedül az indiai konyha sajátja, más dél-ázsiai konyhák is használják. Összetétele, íze is tájanként, vagy akár házanként eltérő. Dél-Indiában a chili dominál benne, míg az északi területeken lágyabb ízű.

A standard recept a következőkből áll: szárított piros chilipaprika, koriandermag, római kömény, kurkuma, fekete bors, görögszéna, azonban a curryport ízlés szerint és a készítendő étel szerint kell kiválasztani.

Az indiaiak számára az étkezés mindig társasági esemény, ételeiket mindig kombinálva fogyasztják, nem feltétlenül egyik fogást a másik után. A komplett indiai menü általánosan elterjedt összeállítása a következő:

- változatosan elkészített rizs étel és/vagy indiai kenyérféleség

j K

-1 vagy több főétel: hús vagy halétel és/vagy lencse és zöldségek kombinációja

-valamilyen chutney (csatni), ami sűrű, lekvárhoz hasonló étel-kiegészítő sült húsokhoz és halakhoz. Készülhet gyümölcsökből és zöldségekből is.

-sokszor kétféle zöldséges ételt is készítenek, ekkor az egyik levesebb, a másik szárazabb.

Most egy könnyen elkészíthető, változatosan felhasználható curry-szósz receptjével ismerkedhetünk meg:

Alap Curry-szószk

Hozzávalók: 3 ek olaj, 500 g vöröshagyma finomra aprítva, 6 gerezd fokhagyma felaprítva, 5 cm gyömbér felaprítva, 2 ek piros currypaszta (boltból), 400 g kockázott konzervparadicsom, 1 tk só

  • Elkészítés:

1. Melegítsük fel az olajat egy mély serpenyőben. Tegyük bele a hagymát és pirítsuk 10 percig, vagy míg megpuhul. Tegyük hozzá a fokhagymát és a gyömbért is és pirítsuk további 2 percig, vigyázva, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg. Keverjük bele a curry-pasztát és főzzük további 1 percig.

2. Öntsünk bele 1 liter vizet, 1 tk sót és a paradicsomot. Forraljuk fel és főzzük 10 percig erős lángon, hogy a folyadék harmadára párologjon és szósz sűrűségű legyen. 1 hétig tárolható hűtőben, 2 hónapig fagyasztóban.

  • Egy receptötlet a szószhoz:

Melegítsünk 1 ek olajat serpenyőben és tegyünk rá 450 g felkockázott csirkemellet. Pirítsuk 5 percig, majd adjunk hozzá 250 g főtt. kockára vágott krumplit és 200 g fagyasztott spenótot. Öntsünk rá 250 ml Alap Curry-szószt, keverjük össze és főzzük 5-10 percig, míg a hús megpuhul és a szósz sűrű. Tálalás előtt belekeverhetünk 3 ek joghurtot.

Címkék: fűszerek indiai konyha

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Itt vannak a fűszereknek angol magyar fordításai:
http://www.cookbook.hu/magyar_receptek/spiceNamesH.html

Válasz

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:

Jó szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu