Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
India nagy ország. Területének különböző részein más és más hagyományai vannak az ételkészítésnek, és nagy eltérések vannak a különböző társadalmi csoportok étkezési szokásai között is. A szigorú vegetarianizmustól, a főként tengeri herkentyűket és halakat fogyasztókon keresztül, a marhán kívül mindenféle húst szívesen evőkig - mindent megtalálhatunk ott. Tehát az indiai konyha nagyon sokrétű és változatos, lelkét a fűszerezés adja. Számos étel elkészítéséhez több, mint 10 féle fűszert használnak, ez nem számít különlegesnek. A fűszereket különféle módon használják: egészben vagy őrölve, pirítva, sütve, szárazon, vagy pasztaként, egyedül, vagy kombinálva, a főzés közben éppúgy, mint a végén. A legáltalánosabb fűszerek a következők: kurkuma, római kömény, fekete bors, mustármag, kardamom, szegfűbors, édesköménymag, gyömbér, fokhagyma és chilipaprika. Fűszerkeverékeket is készítenek, amik meghatározott arányban tartalmazzák a fűszereket. Ilyen híres fűszerkeverék például a Chat Masala, vagy a Garam Masala.
Szóljunk pár szót a curry-ről is, ami az indiai konyha a szinonímája a nyugati világ szemében. A szót magát a dél-indiai Kamil Karhi szóból eredeztetik. A brit uralom idején azonosult a kifejezés az olyan ételekkel, amiket fűszeres sűrű szószban főznek. A britek közbenjárásával aztán az egész világ megismerte a curryt, ami mi is valójában? Szintén egy fűszerkeverék, ami nem egyedül az indiai konyha sajátja, más dél-ázsiai konyhák is használják. Összetétele, íze is tájanként, vagy akár házanként eltérő. Dél-Indiában a chili dominál benne, míg az északi területeken lágyabb ízű.
A standard recept a következőkből áll: szárított piros chilipaprika, koriandermag, római kömény, kurkuma, fekete bors, görögszéna, azonban a curryport ízlés szerint és a készítendő étel szerint kell kiválasztani.
Az indiaiak számára az étkezés mindig társasági esemény, ételeiket mindig kombinálva fogyasztják, nem feltétlenül egyik fogást a másik után. A komplett indiai menü általánosan elterjedt összeállítása a következő:
- változatosan elkészített rizs étel és/vagy indiai kenyérféleség
-1 vagy több főétel: hús vagy halétel és/vagy lencse és zöldségek kombinációja
-valamilyen chutney (csatni), ami sűrű, lekvárhoz hasonló étel-kiegészítő sült húsokhoz és halakhoz. Készülhet gyümölcsökből és zöldségekből is.
-sokszor kétféle zöldséges ételt is készítenek, ekkor az egyik levesebb, a másik szárazabb.
Most egy könnyen elkészíthető, változatosan felhasználható curry-szósz receptjével ismerkedhetünk meg:
Alap Curry-szósz
Hozzávalók: 3 ek olaj, 500 g vöröshagyma finomra aprítva, 6 gerezd fokhagyma felaprítva, 5 cm gyömbér felaprítva, 2 ek piros currypaszta (boltból), 400 g kockázott konzervparadicsom, 1 tk só
1. Melegítsük fel az olajat egy mély serpenyőben. Tegyük bele a hagymát és pirítsuk 10 percig, vagy míg megpuhul. Tegyük hozzá a fokhagymát és a gyömbért is és pirítsuk további 2 percig, vigyázva, hogy a fokhagyma ne barnuljon meg. Keverjük bele a curry-pasztát és főzzük további 1 percig.
2. Öntsünk bele 1 liter vizet, 1 tk sót és a paradicsomot. Forraljuk fel és főzzük 10 percig erős lángon, hogy a folyadék harmadára párologjon és szósz sűrűségű legyen. 1 hétig tárolható hűtőben, 2 hónapig fagyasztóban.
Melegítsünk 1 ek olajat serpenyőben és tegyünk rá 450 g felkockázott csirkemellet. Pirítsuk 5 percig, majd adjunk hozzá 250 g főtt. kockára vágott krumplit és 200 g fagyasztott spenótot. Öntsünk rá 250 ml Alap Curry-szószt, keverjük össze és főzzük 5-10 percig, míg a hús megpuhul és a szósz sűrű. Tálalás előtt belekeverhetünk 3 ek joghurtot.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
ÍGY TERMESSZ FŰSZERNÖVÉNYEKET A KONYHÁDBAN
Nem gondolnád, mi mindenre jók a lejárt fűszerek - itt a lista!
Vágyfokozók a természetes vágyfokozók?
Gyógyító fűszerek – hogyan használjuk őket?