Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Többféle technikával tartósíthatjuk a zöldfűszereinket. A gyorsfagyasztási technikának a lényege, hogy minimum -18 fok alatti legyen a mélyhűtőnk. Az első a legegyszerűbb, a szárítás. Mossuk meg a zöldfűszereket, utána szárítsuk meg. Vágjuk össze, majd műanyag dobozban tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy nem szabad sűrűn lennie, a lényeg, hogy levegősen álljon a dobozban, tartsuk a leghidegebb fokozaton. Érdemes nagyon apróra vágni, úgy könnyebb vele dolgozni.
Felhasználáskor a használni kívánt mennyiséget egy kiskanállal kikaparjuk, de nem engedjük fel az egész dobozt. Újra fagyasztani tilos, mert elveszti a vitamintartalmát. Felengedésre amúgy sincs szükség, mert a forró ételben másodpercek alatt felolvadnak. Lehet még fagyasztani olajjal vagy vízzel keverve, így még sokkal finomabb fűszerkockát készíthetünk. Szükségünk van egy jégkockatartóra, az apróra vágott fűszert kevés olajjal (legjobb az olíva), vagy vízzel összekeverjük, majd a jégkockakészítő mélyedéseibe töltjük, majd lefagyasztjuk. Ha megfagytak a kockák, kivehetjük a formából, és zacskóban a fagyasztóban felhasználásig tároljuk.
Többféle technikával tartósíthatjuk a zöldfűszereinket. A gyorsfagyasztási technikának a lényege, hogy minimum -18 fok alatti legyen a mélyhűtőnk. Az első a legegyszerűbb, a szárítás. Mossuk meg a zöldfűszereket, utána szárítsuk meg. Vágjuk össze, majd műanyag dobozban tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy nem szabad sűrűn lennie, a lényeg, hogy levegősen álljon a dobozban, tartsuk a leghidegebb fokozaton. Érdemes nagyon apróra vágni, úgy könnyebb vele dolgozni.
Felhasználáskor a használni kívánt mennyiséget egy kiskanállal kikaparjuk, de nem engedjük fel az egész dobozt. Újra fagyasztani tilos, mert elveszti a vitamintartalmát. Felengedésre amúgy sincs szükség, mert a forró ételben másodpercek alatt felolvadnak. Lehet még fagyasztani olajjal vagy vízzel keverve, így még sokkal finomabb fűszerkockát készíthetünk. Szükségünk van egy jégkockatartóra, az apróra vágott fűszert kevés olajjal (legjobb az olíva), vagy vízzel összekeverjük, majd a jégkockakészítő mélyedéseibe töltjük, majd lefagyasztjuk. Ha megfagytak a kockák, kivehetjük a formából, és zacskóban a fagyasztóban felhasználásig tároljuk.
Olvasónk ajánlotta, hogy további lehetőség a figurás, például szív-, virág-, vagy csillagalakú fűszerkockák gyártása. Egy kis házi praktika: érdemes megjelölni, hogy milyen zöldfűszereket tettünk bele a tartóba, és hogy melyek az olajos vagy vízzel készített kockáink.
És végül kedves olvasónk helytakarékos, praktikus ínyencsége:
Fűszerrel töltött paprika:
Kisebb paprikákat kicsumázunk. A paprika hegyébe 1-1 szem koktélparadicsomot rejtünk. Az üreg többi részét kitöltjük zeller-, lestyán- és petrezselyemlevelekkel. Zacskózzuk, fagyasztjuk. Télen egy paprika = egy adag zöldség az ételekbe.
http://szegedma.hu/hir/szeged/2010/10/friss-fuszerek-osztol-tavaszig.html
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
ÍGY TERMESSZ FŰSZERNÖVÉNYEKET A KONYHÁDBAN
Nem gondolnád, mi mindenre jók a lejárt fűszerek - itt a lista!
Vágyfokozók a természetes vágyfokozók?
Gyógyító fűszerek – hogyan használjuk őket?