Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
8 éve | Keczánné Macskó Piroska | 1 hozzászólás
A mézeskalácsok, apró karácsonyi sütemények fűszereinek jellegzetes illata hozzátartozik az adventi várakozás időszakához. A fahéj, az ánizs, a szegfűszeg és társaik ezenfelül gyógyító hatásúak is lehetnek, ha tudjuk mire használjuk őket.
Ánizs
Édeskés, jellegzetes aromájú fűszer. Süteményekhez, mézeskalácshoz, kompótok ízesítéséhez használjuk, de érdemes kipróbálni vöröskáposzta vagy céklasaláta fűszerezésére is.
Gyógyhatás:
emésztést serkentő, szélhajtó, étvágyjavító, tejszaporító, nyálkaoldó.
Tipp:
jótékony hatását úgy is élvezhetjük, ha olaját kockacukorra cseppentve fogyasztjuk.
Csillagánizs
Aromája hasonlít az ánizséhoz, de összetettebb annál. Pikáns sültekhez, édességekhez, gyümölcsökhöz és lekvárokhoz használják, a kínai ötfűszer-keverék egyik alkotója.
Gyógyhatása:
illóolaját használják reumás panaszok enyhítésére, de az egyszerű ánizshoz hasonlóan étvágyjavító, emésztést segítő hatása is van.
Tipp:
rendkívül dekoratív, karácsonyi díszek készítésénél használhatjuk.
Koriander
Kissé csípős íze a narancsra, a fahéjra és a szerecsendióra emlékeztet. Tipikus kenyér- és mézeskalácsfűszer. Sültek, húspácok, káposztás ételek, szószok ízesítője is lehet.
Gyógyhatása:
gyomorrontás, teltségérzés ellen, görcsoldó, baktérium- és gombaölő, fokozza az immunrendszer működését.
Tipp:
fájdalomcsillapító italhoz 6 dl vízben 10 percig főzzünk 2 kk. koriandermagot, 5 szem szegfűszeget és 1 kk. csilit, szükség esetén fél csészényivel fogyasszunk belőle.
Gyömbér
Erős, édeskés aromájú fűszer. Használjuk aprósütemények, kompótok, ázsiai ételek fűszerezésére, ízletes tea és alkoholmentes gyömbérsör is készülhet belőle.
Gyógyhatás:
megfázásos betegségekben hatásos, erősíti a gyomrot, étvágygerjesztő, memória javító.
Tipp:
egy körömnyi friss gyömbér rágcsálása enyhíti az utazáskor fellépő rosszullétet.
Kardamom
Édeskés, csípősen fűszeres, erős aromájú ízesítő. Indiában a fűszerek királynője. Mézeskalácshoz, puncsokhoz, darált húsokhoz, zöldséges, valamint rizses ételekhez is illik.
Gyógyhatása:
gyomorerősítő, és segíti az emésztést. Fogyasztása javítja az étvágyat és megakadályozza a felfúvódást.
Tipp:
a világos héjakat jól záródó üvegedénybe tárolva szinte korlátlan ideig megőrizhető a magok aromája.
Szerecsendió
A szerecsendió fájáról, ami valójában nem is diófa, két fűszerünk is származik: a diónak nevezett mag, és az erről lefejtett, enyhébb aromájú, „szerecsendióvirág”-nak is nevezett magköpeny. Mézeskalácshoz, aprósüteményekhez, halas, burgonyás, karfiolos ételekhez és szószokhoz használhatjuk.
Gyógyhatása:
gyomorpanaszok enyhítője, mérsékli a savtúltengést, segíti az emésztést, olaja reumás panaszokra hatásos.
Tipp:
inkább egészben vásároljuk, és a szükséges mennyiséget frissen reszelve használjuk.
Szegfűszeg
Az apró szegecskék tulajdonképpen a szegfűfa ki nem nyílott virágának bimbói. Illata, íze rendkívül intenzív, egyszerre csípős és édeskés. Fűszerezhetünk vele vöröskáposztát, puncsot, forralt bort, kompótot, és a mézeskalácsból sem szabad kihagyni.
Gyógyhatása:
a szegfűszegolaj helyi fájdalomcsillapító, érzéstelenítő és fertőtlenítőszer. Hurutoldó, szélhajtó.
Tipp:
óvatosan adagoljuk, gyakran egyetlen szem is elég az ételbe, italba.
Szegfűbors
Aromája a szerecsendióra, a fahéjra és a borsra emlékeztető, pikáns, csípősen fűszeres. Használhatjuk levesek, húsételek, öntetek és pástétomok ízesítésére is.
Gyógyhatása:
serkenti a nyálelválasztást, a népi gyógyászat ízületi gyulladásokra is ajánlja borogatás formájában.
Tipp:
keverjünk a színes borsok közé néhány szemet belőle, így együtt darálva, őrölve, különleges ízű fűszerkeveréket nyerhetünk.
Fahéj
Volt idő, amikor az aranynál is értékesebbnek számított az elsősorban édességek, péksütemények és kompótok ízesítésére használt fűszer, ami a puncsból és a forralt borból is nélkülözhetetlen.
Gyógyhatása:
emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő, vérzéscsillapító, hurutok ellen is hatásos.
Tipp:
azt tartják, hogy a fahéjolaj illata vigasztaló, melegítő hatású, ha bánat ér vagy magányosnak érezzük magunkat, tegyünk az aromamécsesbe pár cseppet belőle.
Vanília
Egy trópusi orchideafaj maghüvelye. A friss fűszer magas nedvességtartalmú, hajlékony. Édességek, krémek, rizses desszertek, italok ízesítésére használjuk.
Gyógyhatása:
élénkítő, kedélyjavító. Dél-Amerikában a férfiasság fokozására tequilába keverve fogyasztják. Serkenti az emésztést.
Tipp:
egy üveg jó minőségű vodkába áztassunk be 10 felhasított hüvelyű vaníliát, majd 3–4 hétig sötét helyen érleljük. A vaníliakivonatból egy teáskanálnyi helyettesít egy rúd vaníliát.
Borókabogyó
Kékesfekete, illatos, erősen aromás bogyói csípősek, édeskésen kesernyések. Sültek, szárnyasok, vadételek, pácok, mártások fűszerezésére használhatjuk.
Gyógyhatása:
étvágyjavító, vizelethajtó, vese- és epekőoldó, köszvény és csúz ellen is jó hatású. Olaja fertőtlenítő és méregtelenítő, görcs- és stresszoldó.
Tipp:
reuma ellen hatásos lehet a borókabogyó-kúra, ehhez azonban az esetleges mellékhatások miatt mindenképpen kérje fitoterapeuta tanácsát.
Sáfrány
Aromás illatú, kesernyés ízű fűszer, amelynek néhány apró szála is aranysárgára festi az ételt. Elsősorban levesek, mártások, kenyérfélék, tészták színezésére, ízesítésére használhatjuk.
Gyógyhatása:
hatékony a szívinfarktus ellen, mivel koleszterinszint-csökkentő anyagot tartalmaz. Emellett a magas vérnyomást is csökkenti.
Tipp:
készíthetünk belőle ételfestéket, ha 1 g sáfrányt 1dl 70 fokos alkoholban egy hétig érlelünk, majd leszűrjük. Jól záródó üvegben, sötét helyen tároljuk.
Forrás:http://www.blikk.hu
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Dobd fel az ételeidet a tél legegészségesebb fűszereivel!
Melyek a leghatásosabb fűszerek nátha ellen?
Ízesíts felsőfokon – így készíts fűszerolajat
Ezek a fűszerek enyhítik a szorongást, a szájszagot és a fájdalmakat