Fűszer: Meddig tárolhatjuk a fűszereket?

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2968 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 210 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 618 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2968 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 210 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 618 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2968 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 210 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 618 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2968 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 210 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 618 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 Akik nem főzünk rendszeresen, gyakran hosszú hónapokig, sőt akár évekig is őrizhetnek bizonyos fűszereket a konyhájukban. Mikor jár le ezeknek a termékeknek a szavatossága?

 

A gasztronómiában jártasabbak nem ritkán 6-7 féle fűszert is használnak egyetlen fogás elkészítéséhez. Legtöbbjükből viszont egy csipetnyivel használunk csak alkalmanként, így ezek a termékek hónapokat, sőt akár éveket is eltölthetnek a konyhánkban. Bizonyos fűszereket már fél év után érdemes kidobni, míg más fajtáikat négy év múlva is felhasználhatjuk.

 

Mikor dobjuk ki a fűszereket?

Évente érdemes átnézni a konyhaszekrényben lévő fűszereket, melyek rendszerezésén segít, ha korábban felírtuk a vásárlás dátumát. Frank Proto szakács szerint a lejárt szavatosságú fűszerektől valószínűleg nem betegszünk meg, az ízük azonban változhat. Eltarthatóság szerint négy fő kategóriát hozott létre ezeknek a termékeknek: 

  • Őrölt fűszerek: egy évnél is tovább eltartható.
  • Szárított levelek: körülbelül egy évig őrzik meg a minőségüket.
  • Darálás nélküli fűszerek: 1-2 évig nem lesz velük probléma.
  • Magvak és gyökerek: 2-3 évig is eltarthatóak.

A fűszerek frissességéről a szaglásunkkal is meggyőződhetünk, a lejárt szavatosságú fűszerek ugyanis rendszerint elveszítik jellegzetes illatukat. Hogyha pedig az illatuk elvész, akkor az ízük is vele illan, így nincs is sok értelme az ételre szórni.

A szakács szerint nem érdemes nagyobb mennyiségeket bespájzolni a fűszerekből, hiszen mindig a frissebb termék az ízletesebb. Érdemes akkor is a kisebb kiszerelésűt választani, hogyha az valamennyivel drágább - előfordulhat ugyanis, hogy a termék egy részét ki kell öntenünk. Spórolhatunk viszont úgy is, hogy a fűszereket őröletlen formájukban vásároljuk meg, majd azt otthon magunk daráljuk meg. Így tovább megőrizhető a fűszerek aromája, és ízletesebb is a frissen őrölt a zacskóban tároltnál.

Eltarthatóságuk szempontjából fontos az is, hogy hol tároljuk ezeket a fűszereket. Elsősorban a magas páratartalom, a napfény, illetve a magas hőmérséklet ronthatja az eltarthatóságukat. A túl nagy meleg mellett a túl nagy hideg is károsíthatja a fűszereket, emiatt sem a sütő mellett, sem pedig a hűtőszekrényben nem jó őket tárolni.

Forrás:/www.hazipatika.com

Címkék: fűszer tároló

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu