Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
- alkaloidok: Vízben nem oldódó, bázisos sajátosságú, a központi
idegrendszerre is ható erős vegyületek. Bódító, fájdalomcsillapító, izgató és
élénkítő, hatást fejtenek ki.
- ásványi anyagok: a testépítő anyagok közé sorolják, mert a kalcium,
foszfor, vas, jód, magnézium, – a csont és más szövetek, valamint a zsír fontos
építőanyaga. Fűszernövényeink termésében, magvaiban találhatók leginkább.
- cserző anyagok,növényi csersavak: Vízben oldható, összehúzó ízű-, és
hatású, eddig felderítetlen szerkezetű anyagok. Erjedést, rothadást, gyulladást
gátló hatásuk miatt, a bélflórában a bomlási folyamatokat, a kellemetlen
szagképződéseket, a baktériumok elszaporodását kedvezően befolyásolják,
oszlatják.
- keserű anyagok: közös sajátosságuk az erősen keserű íz, fokozzák a nyál és
gyomornedv elválasztást, a gyomor és bélmozgásokat, mozgásba hozzák a bélfalban
lévő nyiroksejteket, melyeknek a fehérjék felszívódásában van fontos szerepük.
- növényi festékanyagok: az íz- és aromaanyagokon kívül – több fűszer
festékanyaga is hozzájárul az ételek küllemének, ezen keresztül az étvágy
fokozásához. (karotinoidok, klorofill, antociánok, flavonok, stb.) Festékanyagot
tartalmazó fűszerek, Pl.:
sáfrány,
sáfrányos szeklice,
paprika,
petrezselyem,
kurkuma
stb.
- illóolajok: fűszereink nagy csoportját alkotják azok, melyek
illóolajat, vagy más aromás anyagot tartalmaznak. Az illóolajok az ételeknek
illatot és ízt adnak, ezen kívül elősegítik, serkentik az emésztést,
gyulladáscsökkentő és baktericid hatásuk is van. Növényi részekből előállított
illóolajokból készülnek az illatszerek, fog- és szájápolási cikkek aromát adó
alapanyagai, üdítő és élvezeti italok ízesítői, illatosítói. Ide tartoznak az
egyes fák kérgéből kifolyó, illóolajokhoz hasonló cseppfolyós balzsamok és
megszilárduló gyanták, melyeknek nem csak gyógyhatásuk, de a fűszerek illatához
és jellemző ízéhez is hozzájárulnak italaink illatosítói, ízesítői.
- glikozidok: a szervezetben az ásványi anyagok felszívódását segítik
elő, a légutakban fellépő izgalmakat is enyhítik, szívműködést szabályzó hatásuk
is van. A szervezet fermentumai, cukorra és különféle organikus vegyületekre
bontják őket, melyek fokozzák a bélműködést és az étvágyat. Glikozidot tartalmaz
többek között a mustár, a retek, a hagyma, a torma stb.
- szerves savak: fertőtlenítő-anyagcsere szabályzóhatásuknál fogva jó
szolgálatot tesznek az emésztőcsatornába. A fűszernövények majd minden
részében előfordulnak.
- vitaminok: a szervezet zavartalan működéséhez nélkülözhetetlen anyagok,
hiányuk komoly betegségeket okozhatnak, mivel a szervezetünk nem tudja
előállítani ezeket az anyagokat, a táplálékkal kell szervezetünkbe juttatni.
Vitamint tartalmazó fűszernövényeink Pl.: paprika, petrezselyem, zeller, retek,
vöröshagyma stb.
- szénhidrátok: a szervezet kalóriával való ellátásához,
nélkülözhetetlenek a szénhidrátok. Gyulladást csökkentő hatásuk közismert. Azok
a fűszerek és ízesítő anyagok tartalmazzák, melyek édes anyagot, keményítőt,
nyálkát, pektint tartalmaznak.
- zsírok, zsíros olajok: szerepük a fűszerek esetében nem számottevő,
mivel olyan kis mennyiségben fordulnak bennük elő, hogy az étel összes
tápanyagértékét jelentősen nem fokozzák. Leginkább termésekben, magvakban
található.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
A fűszerek története
Hibernált egészség
Gyógyító fűszerek
Majoránna és Kerti zsálya