Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A legfontosabb és leggyakrabban használt fűszerünk a konyhasó, amely ásványi eredetű.
Fűszereinkre a táplálkozásban nagy szükség van, mivel ízükkel, színükkel élvezetessé
teszik az alapanyagokat és elősegítik, hogy a szervezet az elfogyasztott étel
tápanyagait megfelelően hasznosítsa.
Az emberi táplálkozásra felhasznált alapanyagok (liszt, hús, tojás, főzelékfélék, stb.) jelentős része fűszerezés nélkül
legtöbb esetben egyhangú, nem ízletes az étel. Az ilyen ételekre kényszerült ember étvágya csökken,
az emésztéshez szükséges nyálkaképződés nem megfelelő, ezért a tápanyag emésztése, felszívódása is minimális.
A fűszerezés ízesítő, zamatosító, színesítő finom aromájukkal, hatnak az ízlelésre,
szaglásra és nem utolsó sorban, az elkészített étel látványa is befolyásolja étvágyunkat.
Az ételek ízesítése elődeinktől örökölt szokásokon alapszik,
amit ma már egyre többen próbálnak új ízesítési eljárásokkal, új konyhatechnikai eljárásokkal,
más nemzetektől átvett, a hazai ízlésnek is megfelelő és itthon is beszerezhető alapanyagokból
álló receptekkel változatosabbá tenni.
A fűszerek felhasználásakor a tapasztalat, a kísérletezési kedv,
és a mérsékletesség legyen a döntő. Óvakodni kell az erős fűszerek,
állandó és mértéktelen használatától. Ezek hatóanyagai kismértékben
alkalmazva elősegítik, javítják az étvágyat, illatukkal kívánatosabbá
teszik ételeinket, túlzott alkalmazásuk azonban komoly egészségkárosodást
is okozhatnak. Például a konyhasó hiánya szédülést, izomgyengeséget,
görcsöket, apátiát, végső esetben haalt="szegfűszeg"lált is okozhat. A fűszerek teszik
táplálkozásunkat teljes értékűvé, a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok,
savak, keserű anyagok stb. által.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
A fűszerek története
Hibernált egészség
Gyógyító fűszerek
Majoránna és Kerti zsálya