Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Egész Európában elterjedt, 3-10 m magasra megnövő terebélyes növény, fűszer- és gyógynövényként egyaránt felhasználható.
Gyakorisága annak köszönhető, hogy kitűnően alkalmazkodott az emberi beavatkozások peremein kialakuló másodlagos élőhelyek feltételeihez. Ma már csak találgathatjuk, mi is lehetett az eredeti élőhelye: a Kárpát-medencében nyirkos erdők, parlagok, útszélek, cserjések növénye. Kedveli a tápanyagban gazdag, főleg a nitrogénben dús talajokat, de gyengébb talajokon is megél a nyirkostól a mérsékelten száraz, a napfényestől a félárnyékosig változó viszonyok közt. Rendszeresen megtalálhatjuk az árokpartokon, útszéleken, az akácosokban, a bolygatott “romtalajokon”, az erdőszéleken és – mivel a szennyezett levegőt jól tűri — a városokban is.
Fontos ökológiai szerepe, hogy gyorsítja a szukcessziót: gyorsan bomló avarja és árnyaló hatása segíti a vegetáció felújulását.
A növény leírása:
Bokorrá vagy kis fává növő, évelő növény. Őshonos. Szára és hajtása belül üreges. Az üreget fehér bél tölti ki (szárából a gyerekek kócpuskát készítenek). A fiatal hajtások kérge zöld, később szürkésbarna, papírszerű, alatta zöld, rostos réteg található. Levelei az ágakon egymással szemben helyezkednek el, szélük fogazott. Szárnyasan összetett, általában 5-7 páratlan számú levélkéből állnak elérheti a 40 cm-es hosszúságot is. Virágzata sárgásfehér, 10-20 cm átmérőjű, lapos tányérra emlékeztető bogernyő. A virágok sugarasan szimmetrikusak, ötszirmúak, illatuk jellemzően édes. Május végétől júliusig virágzik. Termése 5-8 mm átmérőjű csonthéjas bogyó. Éretten feketeibolya színű, húsos, vörös levű. Szeptemberben érik, íze savanykás.
Tápértéke:
A bodzának a népi gyógyászatban és az étkezésben a termése mellett a virágját nemcsak gyógyteának, de frissen, a nyári melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk. A virágja tartalmaz izzasztó glikozidát, rutént, illóolajat, nyálkát, cukrot, cseranyagot, kéksav glikozidát, C-vitamint stb.
Termése tartalmaz gyümölcssavat, C- és A-vitamint, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat stb. A bogyókból lekvár készül, de frissen is használhatjuk szörpnek készítve vízzel, vagy más gyümölccsel együtt.
Gyógyhatása:
Egész évben használatos, mint tea keveréknek, frissítőnek, vagy gyógyteának. Hat a légutakra, vértisztító és vesetisztító.
A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. A leveléből készült tea pedig reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják
Virágját frissen szintén szörpként fogyasztjuk, kellemes ízéért, gyógyhatásáért. A bodzavirág a borban áztatva annak muskotályszerű ízt kölcsönöz. Az egyik legbecsesebb tulajdonsága a szerves sav tartalma, rendkívül jó hatású a szervezetre. Vértisztító, és a flavonoidokat tartalmazó tulajdonsága következtében antioxidánsnak számít.
A bodza hasznosságát egyrészt a virága, másrészt a gyümölcse nyújtja. Virágát május vagy június hónap elején gyűjtik. A gyűjtésre legalkalmasabb az a szakasz, amikor a virág még nem teljesen nyílt ki, de bimbói már megpattantak. A bodzavirág gyűjtésére legalkalmasabb a reggeli vagy az esti időszak, amikor a virág nem teljesen száraz, de már nem is nyirkos. A virágokat szármentesen, ollóval vágjuk, és úgy rakjuk, hogy azok egymást ne nyomják össze, mert a megsérült virág szárítás következtében nem lesz teljes értékű. A levágott virágokat vékonyan leterítve, árnyékos helyen szárítjuk, de a napon történő szárítás sem sokat ront a szárított virág értékén. A virágot akkor minősíthetjük kellően száraznak, ha tapintásra összetörik, szétmorzsolódik. A megszáradt virágot vászonzacskóba csomagoljuk, és száraz, hűvös helyen tároljuk. A bodzavirág teája meghűlés esetén izzasztó hatású. Már a múlt században felfedezték a bodzavirág köhögéscsillapító hatását, s Erdélyben ma is gyógyszerként használják. A bodza bogyóiból tartósító eljárással értékes készítményeket állíthatunk elő.
Bodzavirágszörp
8-10 szép, rovaroktól mentes bodzavirágot gyűjtünk. Csap alatt megmossuk. 10 l-es rozsdamentes fazékba 7 liter vizet öntünk, 1 citromot szeletekre vágunk, hozzáadjuk. 800 g cukorral édesítjük, 1 dl borecettel savanyítjuk, majd feltesszük melegedni. Közben 200 g cukrot szép barnára pirítunk, felengedjük 1 l vízzel, és simára forralva beöntjük a fazékba. Felforraljuk, beletesszük a bodzát, majd a tűzről levéve 1 napig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, üvegbe töltjük, és jól bedugaszolva hűvös helyen (lehetőleg hűtőgépben) 6 hétig állni hagyjuk. Az érlelés után hígítva fogyasztjuk.
Bodzalé
4 kg bodzabogyót megmosunk, leszemezzük, majd 2 kg cukrot adunk hozzá. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a bodza meg nem puhul. Ezt követően szitán leszűrjük és üvegekbe helyezzük. Hidegen tároljuk. Az így készített bodzalé csak néhány napig áll el.
Bodzaüdítő
Hozzávalók: 6-7 szép bodzavirág, 4 citrom, 50 dkg cukor, 80-100 szem citrompótló, 5 liter víz
A hozzávalókat beletesszük egy nagy fazékba és 24 órát állni hagyjuk. Néhányszor megkeverjük, hogy a cukor is elolvadjon. Másnap leszűrjük és hűtőbe tesszük. Kb egy hétig eláll, de ha egy kis szalicilt is teszünk bele és hűvös, sötét helyre tesszük, akkor 1-2 hónapig is. Hidegen fogyasszuk.
Bodzabogyószörp.
3 kg szemezett bodzabogyót porcelán vagy kőedénybe téve néhány napig állni hagyunk. Utána megtörjük, és a levét átszűrjük. Minden literhez 1 kg cukrot adunk, addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük. Vízzel hígítva kiváló üdítőital, de a fél liter tejjel összemixelt 1 dl bodzaszörp is kitűnő italnak számít.
Bodzadzsem
Hozzávalók: 2 kg érett bodzabogyó, 0,5 kg cukor, 3 db citrom, 2 dl fehérbor, 1 késhegynyi szalicil
A megmosott bogyókat 20 percig főzzük a 2 dl borban majd szitán átpasszírozzuk. A citromokat kicsavarjuk, a citromlével a cukorból szirupot főzünk, és hozzáadjuk az átpasszírozott gyümölcsöt. Az egészet még 5 percig forraljuk, forró üvegekbe töltjük, 2 db celofánnal szorosan lekötjük, a késhegynyi szalicilt a két celofánréteg közé szórjuk. A forró üvegeket szárazgőzbe tesszük.
Bodzaíz
Hozzávalók: 2 kg érett bodzabogyó, 0,5 kg cukor, 1 citrom, 1 késhegynyi szakidcil
Az alaposan megmosott bogyókat a citromkarikákkal sűrűre főzzük, majd a cukrot hozzáadva még 15 percig forraljuk (kavargassuk, vigyázzunk le ne égjen). Forrón üvegekbe töltjük. Két réteg celofánnal lezárjuk. A késhegynyi szalicilt a két celofánréteg közé szórjuk. A forró üvegeket szárazgőzbe tesszük.
Bodzalikőr
Hozzávalók: 1 kg bodzabogyó, 1 liter 96%-os alkohol, 1,5 liter víz, 0,5 kg cukor, szegfűszeg, fahéj, 1 citrom héja
A megmosott bodzabogyót leszedjük a kocsányáról és az 1 liter 96%-os alkoholban két hétig pihentetjük, de közben naponta megkeverjük. A vízben felfőzzük a cukrot a szegfűszeggel és fahéjjal, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját. Ezt követően az alkoholos részt hozzáöntjük a cukros részhez, két-három napig pihentetjük, majd leszűrjük és légmentesen üvegbe zárjuk. Az érési ideje 3-4 hónap.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Érezd magad jól a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
A magyar konyha gyógyító fűszerei
Különleges fűszerek a legjobb étteremben
Részeg csirke
Vanília: a fűszerek királynője