Fűszer: A bodza

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

Egész Európában elterjedt, 3-10 m magasra megnövő terebélyes növény, fűszer- és gyógynövényként egyaránt felhasználható.

Gyakorisága annak köszönhető, hogy kitűnően alkalmazkodott az emberi beavatkozások peremein kialakuló másodlagos élőhelyek feltételeihez. Ma már csak találgathatjuk, mi is lehetett az eredeti élőhelye: a Kárpát-medencében nyirkos erdők, parlagok, útszélek, cserjések növénye. Kedveli a tápanyagban gazdag, főleg a nitrogénben dús talajokat, de gyengébb talajokon is megél a nyirkostól a mérsékelten száraz, a napfényestől a félárnyékosig változó viszonyok közt. Rendszeresen megtalálhatjuk az árokpartokon, útszéleken, az akácosokban, a bolygatott “romtalajokon”, az erdőszéleken és – mivel a szennyezett levegőt jól tűri — a városokban is.

Fontos ökológiai szerepe, hogy gyorsítja a szukcessziót: gyorsan bomló avarja és árnyaló hatása segíti a vegetáció felújulását.

A növény leírása:

Bokorrá vagy kis fává növő, évelő növény. Őshonos. Szára és hajtása belül üreges. Az üreget fehér bél tölti ki (szárából a gyerekek kócpuskát készítenek). A fiatal hajtások kérge zöld, később szürkésbarna, papírszerű, alatta zöld, rostos réteg található. Levelei az ágakon egymással szemben helyezkednek el, szélük fogazott. Szárnyasan összetett, általában 5-7 páratlan számú levélkéből állnak elérheti a 40 cm-es hosszúságot is. Virágzata sárgásfehér, 10-20 cm átmérőjű, lapos tányérra emlékeztető bogernyő. A virágok sugarasan szimmetrikusak, ötszirmúak, illatuk jellemzően édes. Május végétől júliusig virágzik. Termése 5-8 mm átmérőjű csonthéjas bogyó. Éretten feketeibolya színű, húsos, vörös levű. Szeptemberben érik, íze savanykás.

Tápértéke:


A bodzának a népi gyógyászatban és az étkezésben a termése mellett a virágját nemcsak gyógyteának, de frissen, a nyári melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk. A virágja tartalmaz izzasztó glikozidát, rutént, illóolajat, nyálkát, cukrot, cseranyagot, kéksav glikozidát, C-vitamint stb.

Termése tartalmaz gyümölcssavat, C- és A-vitamint, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat stb. A bogyókból lekvár készül, de frissen is használhatjuk szörpnek készítve vízzel, vagy más gyümölccsel együtt.

Gyógyhatása:


Egész évben használatos, mint tea keveréknek, frissítőnek, vagy gyógyteának. Hat a légutakra, vértisztító és vesetisztító.
A bodzateát meghűléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentőként használják. A bogyókból készített savanyú lekvár kiváló hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. A leveléből készült tea pedig reumás bántalmakra nagyszerű gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják

Virágját frissen szintén szörpként fogyasztjuk, kellemes ízéért, gyógyhatásáért. A bodzavirág a borban áztatva annak muskotályszerű ízt kölcsönöz. Az egyik legbecsesebb tulajdonsága a szerves sav tartalma, rendkívül jó hatású a szervezetre. Vértisztító, és a flavonoidokat tartalmazó tulajdonsága következtében antioxidánsnak számít.

A bodza hasznosságát egyrészt a virága, másrészt a gyümölcse nyújtja. Virágát május vagy június hónap elején gyűjtik. A gyűjtésre legalkalmasabb az a szakasz, amikor a virág még nem teljesen nyílt ki, de bimbói már megpattantak. A bodzavirág gyűjtésére legalkalmasabb a reggeli vagy az esti időszak, amikor a virág nem teljesen száraz, de már nem is nyirkos. A virágokat szármentesen, ollóval vágjuk, és úgy rakjuk, hogy azok egymást ne nyomják össze, mert a megsérült virág szárítás következtében nem lesz teljes értékű. A levágott virágokat vékonyan leterítve, árnyékos helyen szárítjuk, de a napon történő szárítás sem sokat ront a szárított virág értékén. A virágot akkor minősíthetjük kellően száraznak, ha tapintásra összetörik, szétmorzsolódik. A megszáradt virágot vászonzacskóba csomagoljuk, és száraz, hűvös helyen tároljuk. A bodzavirág teája meghűlés esetén izzasztó hatású. Már a múlt században felfedezték a bodzavirág köhögéscsillapító hatását, s Erdélyben ma is gyógyszerként használják. A bodza bogyóiból tartósító eljárással értékes készítményeket állíthatunk elő.

network.hu


Bodzavirágszörp

8-10 szép, rovaroktól mentes bodzavirágot gyűjtünk. Csap alatt megmossuk. 10 l-es rozsdamentes fazékba 7 liter vizet öntünk, 1 citromot szeletekre vágunk, hozzáadjuk. 800 g cukorral édesítjük, 1 dl borecettel savanyítjuk, majd feltesszük melegedni. Közben 200 g cukrot szép barnára pirítunk, felengedjük 1 l vízzel, és simára forralva beöntjük a fazékba. Felforraljuk, beletesszük a bodzát, majd a tűzről levéve 1 napig állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, üvegbe töltjük, és jól bedugaszolva hűvös helyen (lehetőleg hűtőgépben) 6 hétig állni hagyjuk. Az érlelés után hígítva fogyasztjuk.

Bodzalé

4 kg bodzabogyót megmosunk, leszemezzük, majd 2 kg cukrot adunk hozzá. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a bodza meg nem puhul. Ezt követően szitán leszűrjük és üvegekbe helyezzük. Hidegen tároljuk. Az így készített bodzalé csak néhány napig áll el.

Bodzaüdítő


Hozzávalók: 6-7 szép bodzavirág, 4 citrom, 50 dkg cukor, 80-100 szem citrompótló, 5 liter víz

A hozzávalókat beletesszük egy nagy fazékba és 24 órát állni hagyjuk. Néhányszor megkeverjük, hogy a cukor is elolvadjon. Másnap leszűrjük és hűtőbe tesszük. Kb egy hétig eláll, de ha egy kis szalicilt is teszünk bele és hűvös, sötét helyre tesszük, akkor 1-2 hónapig is. Hidegen fogyasszuk.


network.hu

Bodzabogyószörp.

3 kg szemezett bodzabogyót porcelán vagy kőedénybe téve néhány napig állni hagyunk. Utána megtörjük, és a levét átszűrjük. Minden literhez 1 kg cukrot adunk, addig főzzük, míg sűrűsödni nem kezd. Forrón üvegbe töltjük, és lekötve száraz gőzbe tesszük. Vízzel hígítva kiváló üdítőital, de a fél liter tejjel összemixelt 1 dl bodzaszörp is kitűnő italnak számít.

Bodzadzsem

Hozzávalók: 2 kg érett bodzabogyó, 0,5 kg cukor, 3 db citrom, 2 dl fehérbor, 1 késhegynyi szalicil

A megmosott bogyókat 20 percig főzzük a 2 dl borban majd szitán átpasszírozzuk. A citromokat kicsavarjuk, a citromlével a cukorból szirupot főzünk, és hozzáadjuk az átpasszírozott gyümölcsöt. Az egészet még 5 percig forraljuk, forró üvegekbe töltjük, 2 db celofánnal szorosan lekötjük, a késhegynyi szalicilt a két celofánréteg közé szórjuk. A forró üvegeket szárazgőzbe tesszük.

Bodzaíz

Hozzávalók: 2 kg érett bodzabogyó, 0,5 kg cukor, 1 citrom, 1 késhegynyi szakidcil

Az alaposan megmosott bogyókat a citromkarikákkal sűrűre főzzük, majd a cukrot hozzáadva még 15 percig forraljuk (kavargassuk, vigyázzunk le ne égjen). Forrón üvegekbe töltjük. Két réteg celofánnal lezárjuk. A késhegynyi szalicilt a két celofánréteg közé szórjuk. A forró üvegeket szárazgőzbe tesszük.

Bodzalikőr

Hozzávalók: 1 kg bodzabogyó, 1 liter 96%-os alkohol, 1,5 liter víz, 0,5 kg cukor, szegfűszeg, fahéj, 1 citrom héja

A megmosott bodzabogyót leszedjük a kocsányáról és az 1 liter 96%-os alkoholban két hétig pihentetjük, de közben naponta megkeverjük. A vízben felfőzzük a cukrot a szegfűszeggel és fahéjjal, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját. Ezt követően az alkoholos részt hozzáöntjük a cukros részhez, két-három napig pihentetjük, majd leszűrjük és légmentesen üvegbe zárjuk. Az érési ideje 3-4 hónap.

Címkék: bodza gyögynövény leírás receptek

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Karko Irén üzente 15 éve

Igaza van Mártának hogy 2féle bodza van és vigyázni kell.Szörp és ivolé is finom de probáld ki a virágot palacsinta tésztába kisütni nagyon finom.

Válasz

Vámos Márta üzente 15 éve

Én rendszeresen csinálom a szörpöt és az ivólét is.Tavaly nyáron csináltam bogyoból is szörpöt,más ize van mint a virágának.De vigyázni kell mert két fajta bodza van.Az egyik ez amit leirtál a másik a gyalogbodza,aminek a bogyója mérgező!

Válasz

Kárpáti Klára üzente 15 éve

Aki allergiára hajlamos, annak érdemes odafigyelni. Előfordulhat, hogy allergiás tüneteket okoz.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 16 éve

Egy biztos: nagyon kellemes íze van...

Válasz

Lénerer Boglárka üzente 16 éve

Elég lila, de a végén írnak a magolajról is, szintén remek bőrápoló és sejtvédő hatóanyagokban gazdag, de elmegy bioüzemanyagnak is:)

Válasz

Lénerer Boglárka üzente 16 éve

1. A virág hatóanyagai

A bodzavirág 0,03-0,14% illóolajat tartalmaz, melyet vízgőz desztillációval előállítva vaj vagy viaszszerű állapotú anyagként lehet kinyerni. A sűrű konzisztencia a nagy (66%) palmitinsav és az n-alkanén (C14-31, 7,2%) tartalmának tulajdonítható. Egy, az illóolaj kihozatal növelésére használt technológia szerint úgy járnak el, hogy a kohobációs vizet konyhasóval telítik, majd éterrel kirázzák. Ilyen eljárással az illóolaj kihozatal nyers virágra vonatkoztatva akár 0,32%-ra is növelhető. A virágolajban, szakirodalmi közlések szerint, egy közelebbről nem definiált, C10 H16 összképletű terpén van jelen. Az illóolaj a viasszos állagán túl világos-sárgás-zöld színnel és erős bodza illattal jellemezhető. A bodza illat még nagy hígítás mellett is érvényesül.

A bodzavirág jelentős mennyiségű (1,8%) flavonoidot tartalmaz, melyek a flavonolok rutinnal, izokvercitrinnel, hiperoziddal, asztragalinnal és kvercitrinnel alkotott glikozidjai.

További jelentős hatóanyagok a fenol-karbonsavak csoportjából a p-kumársav, klorogénsav, a kávésav és a ferulasav. Ezeken kívűl tartalmaz még triterpéneket, kb. 1% a- és b-amirint zsírsavészter kötésben, 0,85% triterpénsavakat: urzolsav, oleanolsav és 20β-hidroxi-urzolsav, kb. 0,11% szterint, nyálkát és cserzőanyagot, valamint nyomokban szambunigrin glikozidot.

A virág hatóanyagai elsősorban a flavonoidokhoz köthető P-vitamin hatást biztosítják, az érfalak rugalmasságát és áteresztő képességét fokozzák, melynek eredményeként a bőr mikrocirkulációja javul, s ezáltal valamennyi bõrfunkció javulására lehet számítani. Továbbá antioxidáns, scavanger aktív hatásuk van, amely a bõr idő előtti öregedésének gátlására szolgálhat, megfelelő kozmetikai termékekbe építve.
2. A bodzatermés hatóanyagai

A bodzatermés kozmetikai és táplálkozás élettani szempontok szerint egyaránt jelentős anyagokat tartalmaz. Ezek közül a virág esetében már említett flavonoid-glikozdok, a rutin, izokvercitrin és a hiperozid jelentős. Cserzőanyag tartalma 3%. Az antocián-glikozidok, a szambucin, szambucianin és a krizantemin a termésben 0,2-1% közötti mennyiségben találhatóak. Elenyésző mennyiségű,kb. 0,01% illóolajat is tartalmaz. Kozmetikai használat esetére a legjelentősebb hatóanyagai az AHA savak, (alfa-hidroxi-savak). Ezeknek részletesebb vizsgálati eredményeit a kozmetikai termék előállítóknak is érdemes figyelembe venni. Az ún. kémiai peelingek közé sorolható gyümölcssavak aránya valamennyi gyümölcs, így a bodza esetében is a termés érése során változik. A bodza termésében az AHA savak elérik az 1%-os mennyiséget, amely jelentősnek számít.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:

Érezd magad jól a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu