Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mit ültess az erkélyre vagy éppen a kertetbe? Próbáld ki a fűszerkertet! Kis helyen is elfér és nem igényel sok törődést.
Biztosan sokan tapasztaltátok már, milyen ordító különbség van a bolti és a friss fűszernövénnyel elkészített ételek között.
A kerti fűszernövények roppant egészségesek és dekoratív elemei lehetnek konyhánknak. Arról nem is beszélve, hogy sokkal zamatosabb lesz tőlük minden ételünk. Ha van egy kis kertünk vagy erkélyünk bátran ültessünk - akár csak egy balkonládába is - fűszernövényeket.
Többségük szereti a napot és a meleget, ezért jól fogják érezni magukat déli fekvésű helyen.
Akár palántát, akár magot veszünk, mindenféleképpen vegyük figyelembe a leendő növényünk kifejlett méretét, helyigényét és elsősorban az agyag cserepeket részesítsük előnyben, hiszen ezek jobban szellőznek és szebbek is! Többféle fűszernövényt is ültethetünk össze, csak azt vegyük figyelembe, hogy a növényeknek azonosak legyenek az igényei.
Ha a kertet szeretnénk színesíteni fűszernövényekkel, kerítsünk el egy kisebb területet, amibe soronként változtathatjuk akár a fajtákat.
A jó minőségű, laza, morzsás virágföld a legjobb, ha ládába vagy cserépbe ültetünk, de akár a kerti föld is megfelel nekik, nagyon igénytelenek, ne trágyázzuk, vegyszerezzük őket!
Olvassunk utána, melyik növényünk kedveli jobban a vizet, és melyik jó szárazságtűrő. Eszerint locsolgassuk őket, de ezesetben is vegyük figyelembe, hogy a szabadban, szellős helyen van-e a növény, vagy éppen a lakásban, ahol kevésbé száradnak ki. Az általánosan igaz, hogy a meleg helyet szeretik és nem a hideg, huzatosat!
Mivel előbb-utóbb belekerülnek ételeinkbe, részesítsük előnyben a természetes tápanyag utánpótlást, amelyhez tökéletes a csalánlé - friss csalánt beleteszünk egy vödör vízbe és állni hagyjuk egy hétig, majd locsoláshoz a következő arányt használjuk belőle: 1 l csalánlé és 10 l víz.
Konyhánk büszkeségeit - de a kertieket is - érdemes gyakran metszeni és szedni, mert gyorsan fejlődnek. Ha már csömörünk van a sok fűszertől, ajándékozzuk el, vagy fagyasszuk le jégkocka tartóba, de leszárítva is elrakhatjuk. Dekoratív és hasznos ajndék lehet, ha fűszerecetet vagy fűszerolajat készítünk, de ezeket egy két hónapon belül érdemes felhasználni.
Bazsalikom:
Az olasz konyha egyik alap fűszere, spagettikhoz, és húsokhoz is kiváló. Ültethetjük ablakba, erkélyre is, a növény kb. 50 cm magasra nő meg és bokrosodik. Földjét soha ne hagyjuk kiszáradni, bőségesen locsoljuk. A hajtáscsúcsokat egész nyáron át folyamatosan szedhetjük. Az ételekhez csak kis mennyiségben adagoljuk, mert jellegzetes aromája elveszi az étel eredeti ízét.
Majoranna:
A magyar konyha ismert és kedvelt fűszere a burgonyás ételek egyik alap aromája. Szintén ültethetjük ablakba, vagy kisebb edénybe, balkonládába is tehetjük- Kedveli a világos és napos helyeket, földjét locsoljuk rendszeresen. A nagyobb példányok már jobban viselik a kevesebb öntözést is. A Majoranna aromája kora reggel vagy késő este a legerősebb, ezért érdemes ilyenkor leszedni.
Petrezselyem:
Az egyik legkedveltebb fűszernövény, mert szinte minden ételhez jól passzol. Leveshez, sültekhez, főzelékhez, vagy salátához is adhatjuk. Csak a főzés végén frissen adagoljuk az ételbe, mert a főzéssel elveszti aromáját. Ültetéshez használjunk nagyobb méretű cserepet, vagy edényt, és kevésbé napos helyen is szépen fejlődik. Ne öntözzük túl a növényt a pangó víz káros lehet a gyökérzet számára. Ha elég erős a növény, szedjük folyamatosan, mert annál több levelet fog hajtani a növény.
Rozmaring:
Ismét egy jellegzetes olasz és mediterrán fűszernövény, amely a bárányhoz, a spagetti szószhoz és a paradicsomhoz is nélkülözhetetlen. Erős növekedésű aromás növény. Nagyon világos napos helyet válasszunk neki, ahol több órán keresztül süt a nap. Csak a friss zsenge hajtásokat szedjük le, és a leveleket morzsoljuk le a száráról.
Ezek mellett természetesen még sok más fűszernövényt is kipróbálhatunk (citromfű, lestyán, metélőhagyma, tárkony...).
Kísérletezzünk bátran!
Forrás: kertvarázs
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Fűszerek, fűszerkeverékek
Mit érdemes tudni róluk?- mustár, menta, metélőhagyma
Red Bull a természetből - élénkítő növények
Mi kell egy buja fűszerkerthez?