Fűszer: Nagyanyáink titkos fűszere: a lestyán

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 

 

 

Méltatlanul elfeledett fűszernövény a lestyán, pedig a vasárnapi húsleves nélküle egyáltalán nem olyan, mint amilyen gyerekkori emlékeinkben. Emellett a népi gyógyászat számtalan kedvező élettani hatása miatt gyógynövényként is számon tartja.


A lestyán őshazája Dél- és Nyugat Ázsia, de Európában is termeszthető. A história szerint hazánkba római közvetítéssel került. Évelő növény, tőosztással és magról is szaporítható. A növény föld feletti része nem viseli jól a hideg időt és a fagyokat, de a gyökérzete átvészeli a telet, és tavasszal új hajtásokat hoz. Fény és vízigénye jelentős. Csak napsütötte területen és bőséges locsolás mellett növekszik ízletes és illatos növénnyé. Árnyékban, száraz területen is megél, de ekkor illóanyag tartalma és ezzel élvezeti értéke is nagymértékben csökken. A lestyánt a köznyelv maggifűnek is nevezi, hiszen a növény minden részének illata zellerre emlékeztet, és levelei a fűszerkeverékek és leveskockák elmaradhatatlan alkotórésze. Levelei frissen vagy szárítva levesek, főzelékek, saláták, sajtok és húsok, magjai likőrök, pálinkák, saláták, de akár rizs és kenyértészták aromás ízesítője. Nagymamáink sohasem hagyták ki a lestyánt a vasárnapi húslevesből. Elég egy csipetnyi lestyán és a leves illatosabb és harmonikusabb ízű lesz.

Amíg a növény föld feletti részét ételek fűszerezésére használják, a földben megbújó gyökérzetét gyógynövénykét tartják számon. A lestyánlevelek nyár elejétől ősz végéig gyűjthetők, a gyökereket viszont csak ősszel érdemes felszedni.

A lestyánt elsődlegesen vízhajtóként használják, vízhajtó teakeverékek és főzetek elmaradhatatlan komponense, de a gyökérből készült tea önmagában is fogyasztható. A lestyánból készült főzetet a vesekő illetve a vesehomok kialakulásának megelőzésére is alkalmas. Mivel a lestyántea fokozza a veseműködést fogyasztása ellenjavallott terhes nők, elégtelen veseműködés és húgyúti gyulladások esetén. A népi gyógyászat vízhajtó hatásán kívül étvágyjavító és görcsoldó szerként is jegyzi.

Címkék: fűszer

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

nagy richard üzente 7 éve

Elfeledett fűszernövény? Á, dehogy! A románok nemzeti levese, a csorba elképzelhetetlen korpacibere és lestyán nélkül. Az erdélyi magyarok is előszeretettel használják. Lestyánnal lehet étolajat, ecetet is ízesíteni, ugyanis a szárított változat nem az igazi. Szokutk eltenni tengeri (jódozatlan) sóban is. A konyhakernek dísze is egyben.

Válasz

simon irma üzente 13 éve

Nagyon tetszik De nem lehetne normalis betukkel irni Nagyon nehez olvasni Koszonom Ha lehet terjenek vissza az eredeti betukhoz!!!

Válasz

Szilágyi Szabolcs üzente 13 éve

A lengyel konyha legkiválóbb ételei elképzelhetetlenek lestyán (lengyelül: lubczyk) nélkül. Nálam a varsói konyha ablakban cserépben zöldel és rendszeresen csippentek a leveleiből sokféle ételbe. Még a magyaros pörköltet is képes új ízzel megörvendeztetni.

Válasz

somogyi zoltánné üzente 13 éve

Nekem is van lestyánom és nagyon szeretem fözelékekben ,levesekbe pörköltbe rakok, finom ízt ad mindenek!!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 15 éve

Sziasztok! Örülök, hogy mások is fontos fűszerként tartják számon. Én gyerekkorom óta ismerem, használlom és szeretem a lestyánt. Természetessen édesanyámnak köszönhetően!!!

Válasz

Szél Sándorné Erzsike üzente 15 éve

Nekem is van egy tő lestyán a kertembe , mivel évelő korán tavasszal már lehet szedni a fiatal friss hajtásokat.Valóban nagyon kell vigyázni, mert sokkal intenzívebb illatú, mint a zeller, kevés kell belőle a levesbe. Júniusba vissza szoktam vágni, és késő őszig van friss levél. Húslevesbe nem, de a többi felsorolt ételekbe és száraz bab levesbe szoktam tenni.Ősszel a levelet megszárítom és összemorzsolva,csavaros üvegbe tárolom.

Válasz

Török Ferencné Éva üzente 15 éve

Van ennek a növénynek igen sok neve, én 30 egynéhány évvel ezelőtt vegetatőként kaptam, aztán teljesen véletlenül - akkor még nem tudtam az igazi nevét - a szomszédoknak annyit mondtam hogy kínai zeller. Ez volt ezek szerint a ráhibázás olyan információra, amiről fogalmam sem volt akkor. Nagyon szeretem. Szoktam készíteni zöld fűszeres zöldség, vagy burgonya levest, amiben szintén egyik fontos alkotóelem a lestyán.

Válasz

Kotsisné László Andrea üzente 15 éve

Én is csatlakozom az előttem szólókhoz. A paradicsomlevest, sőt a paprikás krumplit is elképzelhetetlennek tartom lestyán nélkül. Gyakran teszek a krumpli főzővizébe is, ha pl. régi burgonyából akarok petrezselymes krumplit készíteni.

Válasz

Kiss István üzente 15 éve

Most jutottam hozá tavasszal eddig nem is tudtam róla . Nagyon bejött zödség levéllel vegyesen. Sokmindenbe ajánlott. Zeller pótló.

Válasz

Koczuba Valéria Ilona üzente 15 éve

Nekem is van a kertben.
A legfinomabbak a tavaszi első hajtások.
Az én konyhámban a paradicsom,és krumplileves elmaradhatatlan fűszerszáma,erősíti a sós ízhatást,így elenyésző sót használok.

Válasz

További hozzászólások 

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:

Jó Szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu