Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Méltatlanul elfeledett fűszernövény a lestyán, pedig a vasárnapi húsleves nélküle egyáltalán nem olyan, mint amilyen gyerekkori emlékeinkben. Emellett a népi gyógyászat számtalan kedvező élettani hatása miatt gyógynövényként is számon tartja.
A lestyán őshazája Dél- és Nyugat Ázsia, de
Európában is termeszthető. A história szerint hazánkba római
közvetítéssel került. Évelő növény, tőosztással és magról is
szaporítható. A növény föld feletti része nem viseli jól a hideg időt
és a fagyokat, de a gyökérzete átvészeli a telet, és tavasszal új
hajtásokat hoz. Fény és vízigénye jelentős. Csak napsütötte területen
és bőséges locsolás mellett növekszik ízletes és illatos növénnyé.
Árnyékban, száraz területen is megél, de ekkor illóanyag tartalma és
ezzel élvezeti értéke is nagymértékben csökken. A lestyánt a köznyelv
maggifűnek is nevezi, hiszen a növény minden részének illata zellerre
emlékeztet, és levelei a fűszerkeverékek és leveskockák elmaradhatatlan
alkotórésze. Levelei frissen vagy szárítva levesek, főzelékek, saláták,
sajtok és húsok, magjai likőrök, pálinkák, saláták, de akár rizs és
kenyértészták aromás ízesítője. Nagymamáink sohasem hagyták ki a
lestyánt a vasárnapi húslevesből. Elég egy csipetnyi lestyán és a leves
illatosabb és harmonikusabb ízű lesz.
Amíg a növény föld feletti
részét ételek fűszerezésére használják, a földben megbújó gyökérzetét
gyógynövénykét tartják számon. A lestyánlevelek nyár elejétől ősz
végéig gyűjthetők, a gyökereket viszont csak ősszel érdemes felszedni.
A
lestyánt elsődlegesen vízhajtóként használják, vízhajtó teakeverékek és
főzetek elmaradhatatlan komponense, de a gyökérből készült tea
önmagában is fogyasztható. A lestyánból készült főzetet a vesekő
illetve a vesehomok kialakulásának megelőzésére is alkalmas. Mivel a
lestyántea fokozza a veseműködést fogyasztása ellenjavallott terhes
nők, elégtelen veseműködés és húgyúti gyulladások esetén. A népi
gyógyászat vízhajtó hatásán kívül étvágyjavító és görcsoldó szerként is
jegyzi.
|
|
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó cikkek:
Melyek a leghatásosabb fűszerek nátha ellen?
Ízesíts felsőfokon – így készíts fűszerolajat
Ezek a fűszerek enyhítik a szorongást, a szájszagot és a fájdalmakat
Fűszerek, amik segítenek, hogy ne legyünk betegek