Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A növény eredetileg DélnyugatÁzsiában és észak-Afrikában õshonos, hazánkba a XVI. században jutott el. A növény leveles-virágos hajtása adja a fûszert. Már az ókori görögök elõszeretettel használták a majoránna olaját fürdés utáni ápolószernek, amelyet elsõsorban a hajukra és a homlokukra kentek.
Konyhai felhasználását tekintve a majoránna meglehetõsen sokoldalú, mindenekelõtt különbözõ levesek, fõzelékek és mártások, különféle húsételek, pástétomok ízesítésére használjuk.
|
|
Angol mustár
Az angolok speciális, porított mustárja. Készítése: mustármagot porítják majd a különféle fûszerekkel, mint a cayenne bors, só stb. ízesítik. Színe sárga, púderszerû. Használatkor meleg víz hozzáadásával megfelelõ sûrûségûre kell kikeverni. Mártások, vajak ízesítésére használjuk.
Bouquet garni
Petrezselyem-, zellerlevél, vöröshagyma és kakukkfû összeõrölt keveréke. Az összetétel különbözõ változatai ismertek. Függ attól, hogy milyen ételhez használhatók.
Fûszerolajak
Az olajak közül a legértékesebbek a hidegen sajtolt olajak, de sajnos drágák és korlátozott a szavatosságuk.
A finomított olajak olcsóbbak, hosszabb ideig eltarthatók és íz-semlegesek. Ugyanakkor hiányzik belõlük sok-sok egészséges összetevõ.
Az olaj gyorsan megavasodik, ezért a felbontott üveget hûvös, sötét helyen tartsuk, és lehetõleg hamar használjuk fel. A hidegen sajtolt olajak (szûz olajnak is nevezzük: az alapanyagokból tisztítás ? idegen anyagok eltávolítása ? és bizonyos magvak esetében hajalás és aprítás után mechanikus úton, préseléssel állítják elõ az olajat.
Fokhagyma (Allium Sativum)
Fokhagyma: a fajgazdag --> hagyma nemzetség jellegzetes illatú, csípõs aromájú faja. Valószínûleg a közép-ázsiai A.longicuspis lehetett az õse. Már az ókori Egyiptomban termesztésbe vont konyhakerti és gyógynövény. Évelõ, de egyévesként is termesztik. Levelei 4-10 mm szélesek, többé-kevésbé laposak. A virágzat kevés virágú és sarjhagymákat is hordoz. A virágok rendszerint ki sem nyílnak, csökevényesek, halványrózsaszínûek v.
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu