Fűszer Blog: 2010. március

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 2967 fő
  • Képek - 95 db
  • Videók - 109 db
  • Blogbejegyzések - 229 db
  • Fórumtémák - 22 db
  • Linkek - 733 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Régebbi cikkek

Még régebbiek 

FŰSZEREK VARÁZSA cikkei - 2010. március

Római kömény

A római kömény (angolul Cumin, vagy Cummin, latin nevén a Cuminum cyminum), apró,
vékony egynyári növény az Apiaceae (ernyősvirágzatúak) családjából, apró szálakra
bomló, finom levelekkel, és fehér, vagy rózsaszín virágokkal. A Földközi-tenger
mentén őshonos, de termelik Indiában, Kínában és Mexikóban is termésért, amit magnak
neveznek, a legkülönfélébb ételek ízesítéséhez használják.
A római kömény, vagy cumin, comino valójában a megszárított termés.

Tovább 

network.hu

 Szendvicskenyér, oreganovaj, tengeri só, köménymag, Pestovaj, ketchupvaj, vaj.
A szendvicskenyérből hosszú alakú kanapékat készítek, melyeket a következő módokon készítek el:
1. Megkenem vajjal, megszórom sóval és köménnyel.
2. Oreganovajjal megkenem.
3. Pestovajjal megkenem és megszórom sóval.
4. Ketchupvajjal megkenem.
A nyuszikákat előmelegített sütőben (a középső sinen) aranysárgára sütöm (körülbelül 5-6 percig tart).
Vegetáriánusoknak is ideális falatok!

Tovább 

 

network.hu

 Ez egy Stahl ihletésű recept; nála a köretnek való körték rozmaringosak, nálunk sajnos szinte sosem találkozik itthon a tarja és a körte, ezért a húsra szoktam szórni a rozmaringot is. Az étel nagyon finom, nagyon sokszor elkészült már és mindenki szerette még eddig. Ha a hús nem valami túlkoros sertés része, akkor belefér a "gyors és könnyű" kategóriába is.

Hozzávalók:

5-6 szelet tarja, néhány kávéskanál mustár, só, bors, rozmaring, 1,5 dl száraz fehérbor, kevés liszt

A tarjaszeleteket, ha nem vékonyak, kiklopfolom.

Tovább 

A kapor (anethum graveolens) régi magyaros fűszer, ám kevesen tudják milyen sokoldalúan felhasználható fűszernövényről van szó.

Eredetileg a Földközi tenger vidékéről származik, ma már egyre több kiskertben találkozunk a kaporral, mint fűszernövénnyel.

A kapor egy finom és szép egynyári fűszernövény, amelynek a levele és a magja is ehető. Már maga a növény is feltűnően szép dísz lesz kertünkben laza osztott leveleivel és aranysárga ernyős virágzatával színfoltot képez kertünkbe.

Utolsó hozzászólás

misicskarolyne marika üzente 14 éve

Van egy remek receptem a kaporral és a lestyánnal készülő zöldbab főzelék. Megfőzünk egy fél kg. oldalast pörköltnek ha puha beletesszük a vajbabot egy pár levél lestyánt és puhára főzzük. Ha megpuhult egy pohár tejföllel behabarjuk és egy nagy csokor kaporral meszorjuk.Egyet forr és kész. érdemes kiprobálni nagyon finom.Érdemes a lestyánt csomborral helyettesiteni néha ugy is más izt kapunk. Ugyanigy főzhetünk lucskos káposztát is.

Tovább 

network.hu

 

Zöldségleves

Hozzávalók négy személyre: 12 dkg sárgarépa, 8 dkg zeller, 8 dkg petrezselyemgyökér, 1 közepes vöröshagyma, 4 dkg karalábé, 4 dkg karfiol, 2 evőkanál olaj, petrezselyemzöld, fehér bors, lestyán, só.

A kockára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét a felmelegített olajon átfuttatjuk. Sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel lestyánnal ízesítjük és fedő alatt pároljuk. Amikor félig puha, felengedjük vízzel, hozzáadjuk a karfiolt, az egészben hagyott vöröshagymát és puhára főzzük.

Tovább 

Ételtípusok szokásos fűszerezése

 

Pheadra összegyűjtőtte, melyik ételhez milyen fűszernövények közül választhatjuk ki a megfelelőt. A fűszerek felsorolása egy-egy ételnél, vagy alapanyagnál természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkor mindegyiket bele kell tenni. A számbavétel csak azt jelzi, hogy milyen fűszerek közül szokás kiválasztani az adott fogás ízkompozíciójának alkotóit.
Levesek:
- ánizs
- babérlevél
- boróka
- borsfű
- citromfű
- citromhéj
- fahéj
- feketebors
- fokhagyma
- kakukkfű
- kömény
- lestyán
- majoranna
- narancshéj
- petrezselyem
- pirospaprika
- rozmaring
- sáfrány
- szegfűszeg
- szegfűbors
- tárkony
- turbolya
- vanília
- vöröshagyma
- zeller
apróléklevesekhez: feketebors, fokhagyma, pirospaprika, petrezselyem, vöröshagyma
gulyáslevesekhez: feketebors, köménymag, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma,
gyümölcslevesekhez: ánizs, citrom, citromfű, citromhéj, fahéj, narancshéj, szegfűszeg, szegfűbors, vanília
hallevesekhez: babér, borsfű, citrom, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, lestyán, petrezselyem, pirospaprika, sáfrány, szegfűszeg, tárkony, vöröshagyma
hús- és erőlevesekhez: bazsalikom, feketebors, fokhagyma, gyömbér, kakukkfű, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, sáfrány, szerecsendió, vöröshagyma, zeller,
korhelylevesekhez: babér, bazsalikom, feketebors, fokhagyma, kapor, kömény, majoranna, pirospaprika, vöröshagyma

zöldséglevesekhez: feketebors, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, zeller

Tovább 

Ételtípusok szokásos fűszerezése

 

Húsok, szárnyasok:
pácokhoz általában:
- babér
- bazsalikom
- borókabogyó
- citromfű
- feketebors
- fokhagyma
- kakukkfű
- kapor
- koriander
- kömény
- lestyán
- petrezselyem
- rozmaring
- tárkony
- vöröshagyma
bárányhoz, birkához: bazsalikom, borsfű, chili, curry, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szegfűbors, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya
borjúhoz: bazsalikom, borsfű, curry, feketebors, kapri, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, szerecsendió, vöröshagyma, zeller, zsálya
marhához: babér, bazsalikom, boróka, borsfű, chili, curry, feketebors, fokhagyma, kakukkfű, kapor, kömény, lestyán, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zsálya
disznóhoz: babér, borsfű, curry, feketebors, fekete üröm, fokhagyma, kakukkfű, koriander, kömény, lestyán, majoranna, pirospaprika, rozmaring, turbolya, vöröshagyma, zsálya
csirkéhez: borsfű, citromfű, curry, kakukkfű, kömény, majoranna, metélőhagyma, pirospaprika, rozmaring, tárkony, turbolya
kacsához: borsfű, babér, kakukkfű, kömény, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya
libához: borsfű, édeskömény, fekete üröm, kakukkfű, kömény, majoranna, rozmaring, tárkony, zsálya

pulykához: borsfű, curry, kakukkfű, kömény, majoranna, petrezselyem, pirospaprika, tárkony, rozmaring, vöröshagyma, zsálya

Tovább 

Ételtípusok szokásos fűszerezése

 

Halak, vadak, gombák
halakhoz általában:
- babér
- bazsalikom
- bors
- borsfű
- citromfű
- fekete üröm
- kakukkfű
- kapor
- kömény
- lestyán
- majoranna
- metélőhagyma
- petrezselyem
- pirospaprika
- tárkony
- turbolya
- vöröshagyma
- zeller
vadakhoz általában:
- áfonya
- babér
- boróka
- feketebors
- kakukkfű
- kapribogyó
- rozmaring
- szegfűbors
- szegfűszeg
- tárkony
sült halakhoz: borsfű, kakukkfű, tárkony
tengeri halakhoz: babér, bazsalikom, édeskömény, kakukkfű, kapor, majoranna, metélőhagyma, tárkony, turbolya, rozmaring
nyúlhoz: babér, bazsalikom, lestyán, majoranna, rozmaring, zsálya
őzhöz, szarvashoz: babér, boróka, borsfű, lestyán, majoranna, rozmaring, zsálya

gombákhoz: bazsalikom, bors, borsfű, citromfű, kakukkfű, kapor, majoranna, petrezselyem, rozmaring, tárkony

Tovább 

Ételtípusok szokásos fűszerezése

 

Zöldségek, raguk
ragukhoz általában:
- babér
- borsfű
- citromfű
- fokhagyma
- kakukkfű
- kapor
- koriander
- lestyán
- majoranna
- metélőhagyma
- oregano (szurokfű)
- petrezselyem
- zeller
- zsálya
babhoz: babér, bazsalikom, borsfű, fokhagyma, kapor, pirospaprika, tárkony, vöröshagyma
borsóhoz: bazsalikom, borsfű, majoranna, petrezselyem, rozmaring, turbolya, zsálya
burgonyához: babér, bazsalikom, borsfű, feketebors, kakukkfű, kapor, lestyán, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, rozmaring, turbolya, vöröshagyma
fehérrépához: borsfű, kapor, majoranna
karfiolhoz: édeskömény, kapor, metélőhagyma, rozmaring
káposztához: borsfű, feketebors, kakukkfű, kömény, majoranna, oregano, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma, zsálya
kelbimbóhoz: borsfű, kapor, zsálya
kelkáposztához: feketebors, fokhagyma, kömény, majoranna, pirospaprika, vöröshagyma
lencséhez: babér, borsfű, citrom, fokhagyma, petrezselyem, pirospaprika, vöröshagyma
paradicsomhoz: babér, bazsalikom, borsfű, feketebors, fokhagyma, kapor, majoranna, metélőhagyma, oregano, petrezselyem, tárkony, turbolya, vöröshagyma, zeller, zsálya
savanyú káposztához: bazsalikom, borsfű, kakukkfű, kapor, lestyán, pirospaprika, tárkony, vöröshagyma
sárgarépához: petrezselyem, turbolya
spenóthoz: fokhagyma, majoranna, rozmaring, turbolya, tárkony, zsálya
tökhöz: bazsalikom, kapor, majoranna, pirospaprika, rozmaring, tárkony
zöldbabhoz: borsfű, fokhagyma, kakukkfű, kapor, majoranna, oregano, petrezselyem, rozmaring, tárkony, vöröshagyma, zsálya

zellerhez: petrezselyem, tárkony, turbolya

Utolsó hozzászólás

C Christina üzente 14 éve

Kedves Ágota, nagyon jók a fűszeres listáid, mostmár legalább jobban tudom, mit mivel? Üdv. Christina

Tovább 

Ez történt a közösségben:

Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:

Jó Szórakozást a klubban!

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu