Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
15 éve | Kovács Tünde | 1 hozzászólás
A fűszerek már az emberiség hajnalán az ételek lelkét adták. A gyűjtögető ősember is fűzerezett nem ritkán azzal a gumóval, levéllel, vagy virággal, mellyel gyógyított is. Hamar rájöttek, hogy egyes növények nem csak kellemes aromájúak, hanem kisebb nagyobb betegségek gyógyítására is alkalmasak.
15 éve | Kovács Tünde | 11 hozzászólás
A felsõ légúti megbetegedések kezdeti fázisában jelentkezik a betegség jólismert tünete a száraz köhögés. Ez a fajta köhögés nem más, mint a szervezetnek a megbetegedésre adott válasza, és elsõdleges célja a légutak megtisztítása, a nyák felszínre hozása, köhögése. Éppen ezért ebben az esetben nem ajánlott a köhögést köhögéscsillapítóval enyhíteni. Rosszabb esetben, ha a betegnek nem sikerül felköhögnie nyákot, akkor tüdõgyulladás is kialakulhat.
|
|
15 éve | Kovács Tünde | 1 hozzászólás
Fagyasztás előtt tisztítsuk meg a gyógynövényeket.
A növényt alaposan mossuk meg, rázzuk le róla a nedvességet, majd helyezzük egy vágódeszkára és hagyjuk teljesen megszáradni. Ezt követően már rakhatjuk is nejlonzacskóba és mehet a mélyhűtőbe.
15 éve | Kovács Tünde | 1 hozzászólás
Petrezselyem: Szárítva vagy frissen is kiválóan felhasználható.
15 éve | Kovács Tünde | 0 hozzászólás
Majoránna (Majoranna hortensis)
Régi fűszernövényünk, melynek leveles-virágos hajtása adja a fűszert: általában szárítva és morzsolva használjuk.
A majoránnát már a görögök is nagyon kedvelték, annyira, hogy a hegyek örömének, "Oros ganos"-nak hívták. A görögök szívesen használták a majoránnaolajat fürdés utáni ápolószernek a hajukra és a homlokukra. Európába a majoránna a középkorban jutott el, és hamarosan nagy népszerűségre tett szert; virágcsokorba kötötték, illatos zacskókba, párnákba (potpourri) és kézmosó vízbe rakták, levelével tölgyfa bútorokat dörzsöltek be, hogy illatosak és fényesek legyenek.
15 éve | Kovács Tünde | 1 hozzászólás
Bazsalikom (Ocimum basilicum)
A bazsalikomcserje Dél-Amerikában őshonos növény, de megtalálható a világ valamennyi részén, mindenütt sok hiedelem fűződik hozzá. Erős, jellegzetes, szegfűszegre emlékeztető, édeskés íze van. Kellemes aromájú, jó illatú fűszernövényünk, általában szárított formában kapható. Érdemes cserépben is tartani, zölden is kedvelt fűszere például a mediterrán illetve a régi magyar konyhának.
Olasz ételekhez gyakran használt finom fűszer.
15 éve | Kovács Tünde | 0 hozzászólás
A nemi vágyat feltüzelő és ébren tartó növények alkalmazása egészen az ősi kultúrákig nyúlik vissza. Ám napjainkban, az erős potencianövelők térhódításának köszönhetően kiszorultak a hétköznapi felhasználásból.
Természetes kontra szintetikusA természetes szerelmi serkentőkben persze sokan hajlamosak a múlt ködös babonáit látni. Habár néhány étel és növény afrodisztikus voltát tudományos kutatások valóban nem támasztják alá, több ezer év tapasztalata áll mellettük.
15 éve | Kovács Tünde | 0 hozzászólás
- alkaloidok: Vízben nem oldódó, bázisos sajátosságú, a központi
idegrendszerre is ható erős vegyületek. Bódító, fájdalomcsillapító, izgató és
élénkítő, hatást fejtenek ki.
- ásványi anyagok: a testépítő anyagok közé sorolják, mert a kalcium,
foszfor, vas, jód, magnézium, – a csont és más szövetek, valamint a zsír fontos
építőanyaga. Fűszernövényeink termésében, magvaiban találhatók leginkább.
15 éve | Kovács Tünde | 1 hozzászólás
A legfontosabb és leggyakrabban használt fűszerünk a konyhasó, amely ásványi eredetű.
Fűszereinkre a táplálkozásban nagy szükség van, mivel ízükkel, színükkel élvezetessé
teszik az alapanyagokat és elősegítik, hogy a szervezet az elfogyasztott étel
tápanyagait megfelelően hasznosítsa.
Az emberi táplálkozásra felhasznált alapanyagok (liszt, hús, tojás, főzelékfélék, stb.) jelentős része fűszerezés nélkül
legtöbb esetben egyhangú, nem ízletes az étel.
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás