Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 0 hozzászólás
Ánizs (és
a csillagánizs)
mártások, sütemények, pudingok,
gyümölcslevesek, édes rizsek,
keleten: főzelékek
Babér
levesek, mártások, pácok, pástétomok,
savanyú és ecetes ételek,
(jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, húsoknál curryvel)
Barbecue
levesek, mártások,
tokányok, vagdaltak, sültek
Bazsalikom
levesek, saláták, pácok, mártások, sültek, vagdaltak,
paradicsomos, tök-, bab-, gomba- és halételek
(ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük)
Boróka
pácok, mártások, főzelékek,
sertés- és vadhúsok, rostonsültek, vadpástétomok,
káposztás ételek
Bors
levesek, főzelékek, húsételek, mártások, saláták, öntetek,
pácok
Borsfű (csombor)
mártások, saláták, pácok, sült húsok,
bablevesek és -főzelékek,
krumplis, gombás és káposztás ételek,
(feketebors pótlására is használjuk)
Borsmenta
gyümölcssaláták, húsok töltelékei
Cayenne bors
mártások, sült húsok, rizsek, halételek,
sajtos és tojásételek
Chili
pástétomok, tokányok,
tojás-, hús- és halételek
Curry
mártások, húsok, halak,
tojásos, paradicsomos, rizses ételek
Citromfű
mártások, főzelékek, töltelékek,
gyümölcslevesek, -saláták,
gomba-, szárnyas- és vadételek
Citromhéj
húsos töltelékek, roston sült húsok és halak
Citromlé
saláták, mártások, öntetek, gyümölcslevesek
Édeskömény
saláták, főzelékek, főtt zöldségek, halételek, sütemények
Fahéj
sütemények, gyümölcslevesek,
rizs- és tojásételek
Fekete üröm
mártások,
liba- és sertéssültek,
káposzta- és gombaételek
Fokhagyma
levesek, főzelékek, húsok, halak, saláták, mártások,
öntetek, pácok
Gyömbér
mártások, sütemények,
angolos húsok,
hús-, bab-, krumpli- és gyümölcslevesek
Izsóp
pácok, pecsenyék,
burgonya-, zeller-, hal- és hússaláták
Kakukkfű
levesek, saláták, mártások, húsok, halak, sültek,
vagdaltak, belsőségekből készült ételek
(jól társítható petrezselyemmel és babérral)
Kapor
mártások, saláták, főzelékek, főtt húsok, húsgombócok
Kapri
mártások, saláták, körözettek, szendvicsek, vadak,
halak
(mártásokban, salátákban gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és
olajbogyóval)
Koriander
mártások, levesek, saláták, pácok, sültek, szárnyasok,
káposztás ételek
(magja cukrozva az ánizst helyettesíti)
Kömény
levesek, saláták, főzelékek, sültek, körözöttek,
káposztás, burgonyás, sajtos és túrós ételek
Kurkuma
mártások,
ételek színezése
Lestyán
levesek, főzelékek, pástétomok, mártások, saláták
Levendula
hallevesek, halételek, ürühúsok, fűszerező szószok, saláták, gyros (savarma)
Majoranna
mártások, hústöltelékek, pástétomok, zöldséglevesek,
omlettek,
halak, vadak, csirke- és marhahúsok, májételek,
tök-, bab-, paradicsom-, sajt- és burgonyás ételek
Mustár
pácok, mártások, körözöttek
Olajbogyó
mártások, saláták
(gyakran társul szardellával, petrezselyemmel és kaprival)
Pirospaprika
mártások, saláták, húsok, körözöttek,
magyaros fogások
Petrezselyem
levesek, mártások, főzelékek, saláták, szendvicsek,
sült és párolt húsok, halételek, tojásételek
(jól társítható babérral és kakukkfűvel; szükséghelyzetben bazsalikom pótlására
is használjuk)
Rozmaring
mártások, pástétomok, töltelékek,
szárnyasok, halak, vadak, bárány- és malacpecsenyék, zsírosabb sültek,
ecetes halak, gombás ételek,
olaszos és franciás fogások
Sáfrány
húslevesek, mártások, tészták, sütemények, rizottók
(helyettesítője a sáfrányos szeklice)
Snidling (metélőhagyma)
saláták, mártások, főtt zöldségek, szendvicsek, sültek,
grillezett húsok,
burgonya-, bab-, borsó- és húslevesek,
tojásos, sajtos és túrós ételek,
sült krumpli
Szardella (vagy
szardellapaszta)
mártások, öntetek
(gyakran társul petrezselyemmel, kaprival, olajbogyóval)
Szegfűbors
mártások, főzelékek, pácok, vagdaltak, főtt húsok és
halak,
gyümölcsös ételek, édes sütemények
Szegfűszeg
mártások, sütemények, gyümölcsös ételek,
olasz területen: sült és párolt húsok
Szerecsendió (és a
szerecsendió virág)
mártások, levesek, főzelékek, töltelékek, vagdaltak, húsgombócok,
sajtos ételek
Szurokfű (oregano)
levesek, töltelékek, pástétomok, mártások,
bab-, paradicsom, tök-, burgonya-, hal- és húsételek,
spagettik, pizzák
Tárkony
levesek, mártások, saláták, raguk, tojásételek, csirketöltelékek,
bárány-, borjú-, szárnyas-, malac-, hal- és vadételek,
Erdélyben: savanyú ételek, zöldbab-, borsó- és krumplifőzelékek
Torma
mártások,
főtt kolbászok, sonkák és marhahúsok kisérője
(erősen csípős íze száraz melegítéssel enyhíthető)
Turbolya
levesek, tyúk- és báránysültek
Vanília
mártások, sütemények, gyümölcsételek
Zeller
mártások, saláták, főzelékek,
hús- és halételek,
tojásos és túrós ételek
Zsálya
pástétomok, főtt tészták, hústöltelékek,
halételek, szárnyas- és vadhúsok, zsíros húsételek, májas ételek,
lágy sajtok
©
Kiss Dénes László
De finom a medvehagyma
De finom a medvehagyma (Allium ursinum)
A medvehagyma a tavasz ízletes fűszere, amely salátába, vagy levesbe, főzelékbe is felhasználható, íze kellemes és pikáns, ezen kívül nagyon egészséges is.
A medvehagyma rendszertanilag a hagymafélék családjába tartozik, 20-50 cm magas növény, amely tavasszal szőnyegszerűen nyílik az erdők aljnövényzete között. Hófehér virágával nem csak, mint hasznos fűszernövény, de mint kerti virág is kitűnik.
|
|
Fűszer trükkök a konyhában!
A fűszereket minden nap használjuk, legtöbbször rutinból szórjuk az ételbe. Bemutatunk néhány ügyes trükköt, amivel az ételek még finomabbak és zamatosabbak lesznek.
A friss fűszernövényt mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt aprítsuk vagy vágjuk az ételbe, mert így megőrzik táp és vitamintartalmukat. A fűszernövényeket soha ne vágjuk túl apróra.
14 éve | Szőke Sándorné Ágota | 1 hozzászólás
A szív fűszere Kardamom
Szerves része az indiai, az arab és a skandináv konyhának, de mi még a nevét sem ismerjük. Mi az? A kardamom.
A
kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív
fűszere. A 2-3 méter magas növény Dél-India és Srí Lanka nedves
erdeiben honos. Termesztése bonyolult és időigényes, termését
begyűjteni pedig csak kézzel lehet, mérgeskígyók lakta területen.
14 éve | Kamenszki Valika | 1 hozzászólás
z, fahéj
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 2003-ban kezdeményezett kutatást a fahéj és 2-es típusú cukorbetegség, illetve a koleszterin szint kapcsolatának feltárására. A vizsgálat nem várt sikert hozott a betegek életében.
A 40 napon át rendszeres fahéj tartalmú tabletta szedésének köszönhetően a vérben lévő triglicerid és a glükóz, illetve a káros LDL koleszterinszint egyaránt közel 30 százalékkal csökkent a résztvevők körében.
Keczánné Macskó Piroska írta 2 hete itt:
Jó Szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás