Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Bazsalikom, kapor, majoránna, menta, petrezselyem, rozmaring, zsálya, tárkony, oregánó, citromfű, snidling, kakukkfű - mind-mind alkalmas arra, hogy fagyasztóban tárold télire.
Teendők:
1. Tisztítsd ki és töröld szárazra a jégkockatartókat.
2. Alaposan mosd meg a friss fűszernövényeket. Rázd le róluk a nedvességet és konyharuhán hagyd, hogy a levelek megszikkadjanak. Minden növényt külön moss és száríts!
3. A leveleket éles késsel aprítsd kicsire.
A túlzott sófogyasztásnak például nagy szerepe van a magas vérnyomás kialakulásában, ezért csökkentsd a bevitt só mennyiségét.
Zöld
fűszerekkel, például petrezselyemmel, lestyánnal, zellerrel,
babérlevéllel, rozmaringgal, mentával, zsályával, citromfűvel,
bazsalikommal, kakukkfűvel, oregánóval csökkenteni tudod a sóigényt.
Az ételízesítőket viszont kerüld, mert azok eleve sósak!
|
|
Fűszernövényekből
ízletes ecetet vagy olajat bárki készíthet otthon könnyedén, így
biztosak lehetünk benne, hogy amit elfogyasztunk az nem csak finom, de
egészséges is.
Vásároljunk vagy válasszunk i otthon olyan üvegeket, amelyeknek széles szájuk és hosszú nyakuk van, és különleges a formájuk vagy a színük. Az előszedett edényeket jó alaposan forró vízben mossuk el, majd öblítsük ki, de a legjobb, ha gőzöléssel vagy kifőzéssel fertőtlenítjük felhasználás előtt.
Számos fűszernövényről régóta köztudott, hogy a pompás íz mellett gyógyhatásokkal is bír. Ezeket a gyógyhatásokat a rák miatt kezelésben részesülők is kiaknázhatják.
Gyömbér. A gyömbértea langyosan vagy hidegen fogyasztva a legjobb. Segít enyhíteni a rosszullétet és a hányingert, mely gyakori velejárója a kemoterápiás kezeléseknek.
Hazánkban közel ezer éve van jelen ez a jótékony hatásairól közismert gyógynövény. A konyhában már bejáratott alapanyagnak számít, ám a gyógyszeres fiókban is helye van. Kiváló gyógyír köhögésre, torokfájásra, alacsony vérnyomásra, de még a rovarcsípések okozta viszketésre is.
Őseink korában a fertőző betegségek egyik legfontosabb házi gyógyszere volt, pedig akkor még nem is sejtették, hogy mennyi jótékony hatás bújik meg az erős illatú növényben.
Hagyma, csípős? - hangzik el a kérdés minden valamirevaló gyrososnál, pedig szinte felesleges, hiszen a magyar az szereti a csípőset. Egy olyan országban ahol a paprikának ilyen nagy kultúrája van, ez nem is meglepő.
Mégis akadnak olyanok, akik idegenkednek a csípős, fűszeres ételektől. Nos, akinek van ilyen ismerőse vagy családtagja, mostantól nyugodtan érvelhet a fűszerek mellett.
Ugyanis amellett, hogy finomabbá teszik az ételeket, a fűszerek az egészségünkre is pozitív hatással vannak, és akár a várható élettartamunkat is megnyújthatják.
9 éve | Keczánné Macskó Piroska | 0 hozzászólás
Miért csíp a csípős paprika? Hogyan osztályozzák csípősségük szerint a fűszereket? Miért jelent örömöt sokaknak az erős ételek fogyasztása? Megannyi kérdés, amelyeket már biztos Te is feltetted magadnak. A NetPincér most utána járt a dolognak és megosztja Veled a válaszokat.
Amikor csípős paprikát eszünk, úgy érezzük, mintha lángra kapna a szánk. Köztudottan ennek biokémiai háttere van. Azt már talán kevesebben tudják, hogy ilyenkor a csípős ételek vegyületei működésbe hozzák az idegsejtek receptorait, az úgynevezett polimodális nociceptorokat.
A fűszereknek bódító illatuk van és fokozva az ízélményeket, a főztödet is megbolondíthatod velük. De arra talán nem is gondolsz, hogy közöttük jó néhány kiváló antioxidáns, koleszterincsökkentő ás anyagcsere növelő hatással bír. Összegyűjtöttük azt a 7 fűszert, amit érdemes a konyhaszekrény legkönnyebben hozzáférhető polcán tartanod.
1. Gyömbér: Ha kicsit keményebben hajtottad meg magad az edzőteremben, és most izomláz kínoz, érdemes egy kevés friss vagy őrölt gyömbért hozzáadnod a főztödhöz.
A magyar háziasszonyok ritkán gondolnak rá, konyhánk nem ismeri, de a keleti éttermek kínálatában és az élelmiszerszínezékek palettáján sokszor találkozhatunk természetes ételeinktől idegen, rikító sárga színével. Ez a gyógyító kurkuma.
A fűszerek erejét sok egészségügyi probléma esetén felhasználhatjuk: segíthetik a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz vagy éppen az arthritisz elleni küzdelmet. Azonban ezeket akkor is felhasználhatjuk, ha vizsgára készülünk, vagy éppen olyan feladat előtt állunk, mely komoly agymunkát igényel.
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu