Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A fűszerek királynője rendhagyó utat tesz meg az óceánon át, amire süteményeinket, pudingjainkat, likőrjeinket, sőt még az illatszereket és a pipadohányt is megízesíti.
Hazája Mexikó, ahol aromáját az indiánok is élvezték, ők a kakaót ízesítették vele. Ma már az Egyenlítő közelében több szigetországban termesztik a legkedveltebb fajtákat. Keresett a Madagaszkáron, a Réunion, Comore és Seychelles szigetein termő nemes Vanília Frangis vagy a Bourbon-vanília és a Tahitiről származó Vanilla Tahitiensis.
Hozzávalók:
A burgonyát sós vízben héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd karikákra vágjuk. A hússzeleteket kiverjük, sózzuk, borssal meghintjük. Serpenyőben vajat hevítünk, majd a húst szép pirosra sütjük benne. Kisebb tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk, a burgonyát belerakjuk, tejföllel meglocsoljuk, az elősütött húst ráfektetjük.
|
|
14 éve | Keczánné Macskó Piroska | 1 hozzászólás
Az ételek fűszerezése egyéni ízlés dolga. Függhet családi szokásoktól, hangulattól vagy éppen betegségektől. Jó azonban, ha szem előtt tartunk néhány szempontot: milyen fűszert mivel érdemes társítani. Mindenekelőtt azt vegyük figyelembe, hogy a különböző fűszerek felerősítik, kiegészítik egymás zamatát. Vigyázni kell tehát, hogy ha többféle fűszert használunk egyszerre, egyik se nyomja el a többi ízét.
Ne használj sok fűszert az ételekhez – hangzik a modern kor intelme, de vajon tényleg félnünk kell a fűszerektől, vagy pusztán csak elegendő, ha itt sem esünk túlzásokba? És mi a helyzet egyik leghíresebb hungarikumunkkal, a csípős paprikával? Farkas Nándor dietetikussal beszélgettünk.
Kezdjük az elején: az ételek ízesítésén, az élvezeteken túl van-e bármiféle jelentősége annak, milyen fűszereket használunk?
Természetesen van, nem is kicsi, hiszen a fűszerek komoly hatással vannak a szervezetre, ezen belül is elsősorban az emberi anyagcserét befolyásolják így vagy úgy.
Hozzávalók:
A tésztához egy csészében a langyos vízbe tesszük a sót, a cukrot, pici lisztet, és belemorzsoljuk az élesztőt.
Ismerd meg az étolajokat! Melyiket mire használjuk?
Az étolajra sokan csak az ételek elkészítéséhez nélkülözhetetlen alapanyagként gondolnak, holott az egészségmegőrzésben is igen fontos szerepet játszik. Nagy segítségünkre lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásban, betegségek megelőzésében, vagy dietoterápiájában, azonban egyáltalán nem mindegy, melyik fajtáját mire alkalmazzuk.
3 kg-os malaccomb
10 gerezd fokhagyma
10 dkg köménymag (fűszer) (őrölt)
só
feketebors (őrölt)
2 db chili (egész)
4 db citrom
1 dl olívaolaj
Csípős, köményes malacsült elkészítése
Hozzávalók 4 személyre:
A sajtokat apró kockákra vágjuk. A retket megmossuk, és gyufaszálnyi csíkokra metéljük. A kaprot megmossuk, felaprítjuk. Az ecetes uborkát tormareszelőn lereszeljük.
A túrót burgonyanyomón áttörjük, hozzáadjuk a kefirt, a kaprot, a citromlét, a reszelt ecetes uborkát, egy csipet őrölt borsot, és jól összekeverjük.
Segítség ebben a hőségben! Frissítők Nemcsak változatosabbá, hanem olcsóbbá is tehetjük folyadékszükségletünk biztosítását, ha magunk készítünk teákat, amelyek ráadásul gyógyhatásúak is. Segít ebben a hőségben!
Ebben a szubtrópusi időjárásban még több folyadékra van szükségünk. Nemcsak változatosabbá, hanem olcsóbbá is tehetjük folyadékszükségletünk biztosítását, ha magunk készítünk teákat. Az alábbi receptek ráadásul frissítő hatásuk mellett elősegítik a szervezetből a méreganyagok kiürítését, és nyugtatóan hatnak idegeinkre, amit ez az időjárás még jobban "felborzol"
1.) Frissítő mentatea
1 liter vízhez 25 g szárított mentalevélre, 10 g korianderre és 5 g ezerjófűre van szükségünk.
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás