Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a FŰSZEREK VARÁZSA közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
FŰSZEREK VARÁZSA vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Berencsepuszta - A finom, különleges ételek kedvelőinek télen is érdemes leutazni a Balatonra. A magyar tenger partjától nem messze egy apró faluban, hatalmas park és magas fák között, egy gyönyörű kastélyszállóban bújik meg hazánk legjobb étterme, a Chateau Visz. Bár az impozáns hely csak két éve fogadja vendégeit, idén máris elnyerte az egyik legrangosabb hazai elismerést, a Gösser Bock – Dining Guide-díjat.
A gasztronómia mesterei egész évben járták az ország éttermeit, hogy kiválasszák azt a tíz helyet, amit szakmai szemmel, és természetesen ízlelőbimbókkal a legjobbnak tartanak.
Az újabb kutatási eredmények szerint a curry egyik alkotórésze - a kurkumin - segíthet az Alzheimer-kór, a rák és egy sor más betegség gyógyításában. A kurkumával folytatott klinikai próbák még nem kezdődtek el, a vizsgálatokat végző egyik neves rákkutató intézet ennek ellenére már most kiáll a fűszer használata mellett.
Természetes eredetű gyógyhatású vegyületek
Kurkuma (Curcuma longa)
Ajánló
Táplálkozás - Az [origo] egészség dietetikai oldala
Vegetarianizmus, vegetárius étrendek
Zöldséggel és gyümölccsel az agyvérzés ellen
Növényi anyagok lehetséges szerepe a szívinfarktus megelőzésében
Zöldségek és curry a prosztatarák kezelésében
|
|
14 éve | Keczánné Macskó Piroska | 1 hozzászólás
Némi előkészítés után be vele a tepsibe, majd a sütőbe. Szóval ez is gyors, mégis különleges és új ízeket varázsol a csirkének.Mai ajánlatunk: Részeg csirke...
Részeg csirke
Hozzávalók: (4 személyre)
1 csirke (kb. 800-1000 gr-os)
1 dl. konyak
4,5 dl száraz fehér bor
1 evőkanál paprika
5 púpozott evőkanál tejföl
14 dkg ementáli jellegű sajt (pl. Pannonia)reszelve
1 evőkanál mustár
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál porcukor
só, bors, kevés liszt
Elkészítés:
Daraboljuk fel a csirkét.
A legtöbb nő jelentős időt tölt el a konyhában – általában főzéssel. A kísérletező kedvűek mindig új recepteket és különleges fűszereket próbálnak ki. Sokan nem is sejtik, hogy utóbbiak okos kevergetésével akár súlyos betegségből is ki lehet lábalni.
Első hallásra hihetetlennek tűnik, de még egy finom fokhagymás pirítós is használ az egészségnek, hiszen a növény olyan anyagot tartalmaz, amely segíthet legyőzni a rákot. Az allicin ugyanis fokozza a daganatos sejteket leküzdő enzimek termelődését.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tarját 1,5 cm vastag szeletekre vágom.
Többféle technikával tartósíthatjuk a zöldfűszereinket. A gyorsfagyasztási technikának a lényege, hogy minimum -18 fok alatti legyen a mélyhűtőnk. Az első a legegyszerűbb, a szárítás. Mossuk meg a zöldfűszereket, utána szárítsuk meg. Vágjuk össze, majd műanyag dobozban tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy nem szabad sűrűn lennie, a lényeg, hogy levegősen álljon a dobozban, tartsuk a leghidegebb fokozaton. Érdemes nagyon apróra vágni, úgy könnyebb vele dolgozni.
A fűszerek hozzá tartoznak mindennapjainkhoz, a konyhában. Kellemes ízt adnak a húsnak, a levesnek, a főzeléknek.
A háziasszonyok mindennap használják a szárított bolti fűszereket a főzéshez, de gondolt –e már arra, hogy saját termesztésű fűszernek mennyivel más az íze, aromája? A saját termesztésű friss fűszer még jobb ízt kölcsönöz az ételnek, mint a bolti szárított változat.
Nem hiszi? Próbálja ki, érdemes!
A Magyar konyha régen híres volt Nagymamáink fűszereitől.
A rozmaring fűszernövény gondozása és ültetése!
Akinek
még nincs a kertjében rozmaring, tavasszal és ősszel is beszerezheti és
elültetheti a kertéjbe ezt a csodás illatos fűszernövényt.
A rozmaring (Rosmarinus officinalis) az olaszos és paradicsomos ételek egyik fű fűszere, de a kertben is mediterrán hangulatot hoz, akár az erkélyre cserépbe ültetve akár a fűszerkertbe kiültetve.
Akinek még nincs rozmaringja a kertben ősszel is beszerezheti és elültetheti kertjébe még nem késő!
Hogy télen is maradéktalanul élvezhesse a friss fűszerek zamatát, tartósítsa azokat.
Szárítás
* A fűszerek legősibb tartósítási módja a szárítás. Amennyiben nem különálló levelekből, virágokból álló növényről van szó, egyszerűen készítsen csokrot belőle, kösse össze egy fonállal, majd „fejjel” lefelé akassza föl száradni. Fontos, hogy jól szellőzzön, így nem rohadhat be, ahogyan az is, hogy ne legyen kitéve közvetlen napfénynek, mert akkor olyan gyorsan szárad meg, hogy sok esetben szétporlik.
Bélféreg: vöröshagyma, fokhagyma, torma, koriander, izsópfű, tökmag
Bélgörcs, bélrenyheség: ánizs, kömény, szagos müge, zsálya, majoránna, kálmosgyökér
Elhízás: lestyángyökér, kálmosgyökér, zsálya, kapor, petrezsellyemlevél és -gyökér
Emésztési zavarok: ánizs, borsmenta levél, borókabogyó, édeskömény, citromfű, kakukkfű, koriander, majoránna, gyömbér, rozmaring
Érelmeszesedés: borsmenta levél, borókabogyó, citromfű, levendula, petrezselyem
Étvágytalanság: angelikagyökér, borókabogyó, borsmenta, bazsalikom, borsikafű, fokhagyma, kálmosgyökér, rozmaring
Gyomor- és nyombélfekély: tartózkodjunk az erős fűszerektől!
Keczánné Macskó Piroska írta 1 hete itt:
Jó szórakozást a klubban!
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Utolsó hozzászólás